Spania har godkjent en plan for å redusere standard arbeidsuke til 37,5 timer for arbeidere i privat sektor – noe som gjør den spanske arbeidsuken til en av de korteste i Europa.
Reformen vil påvirke omtrent 12 millioner arbeidere på tvers av nøkkelsektorer, inkludert detaljhandel, gjestfrihet og landbruk, men den møter hard motstand fra næringslivet.
Mens ansatte i offentlig sektor og mange store selskaper allerede nyter en 37,5-timers timeplan, vil denne utvidelsen gjøre arbeidsuken lik for de fleste, uansett sektor.
Arbeidsminister Yolanda Diaz, forkjemper for initiativet, proklamerte at dette vil “modernisere Spania” og øke produktiviteten i en økonomi som allerede har vist bemerkelsesverdig positiv økning, med en vekstrate på 3,2 % i fjor som overgikk sine europeiske motparter.
“Dette handler ikke bare om å jobbe mindre – det handler om å være mer effektiv og gi like kår for arbeidere over hele Spania,” erklærte Diaz etter regjeringsmøtet der tiltaket ble godkjent.
Forslaget, som kunne gjennomføres på grunn av koalisjonsavtalen mellom sosialistene og det ytre venstrepartiet Sumar, tar sikte på å gjennomføre tiltakene for reduserte timer uten lønnsreduksjoner innen utgangen av 2025.
Veien til implementering står imidlertid overfor betydelige hindringer.
Mens Spanias to viktigste fagforeninger har kastet sin støtte bak tiltaket, har bedriftsledere trukket seg fra forhandlinger etter 11 måneder med diskusjoner, og uttrykker bekymring for potensiell innvirkning på konkurranseevnen.
Bekymringene deres forsterkes av nylige tegn på skjørhet i arbeidsmarkedet, med ledighetstall som viser en oppgang i januar.
Regjeringen står nå overfor den utfordrende oppgaven med å sikre parlamentarisk godkjenning, med viktige forretningsvennlige katalanske og baskiske separatistpartier som viser motvilje mot å støtte tiltaket.
Stemmene deres kan vise seg å være avgjørende for å avgjøre om Spania slutter seg til den voksende rekken av nasjoner som eksperimenterer med redusert arbeidstid.