Alkohol forårsaker et bredt spekter av symptomer i kroppene våre som er uforenlige med trygg kjøring.
Disse effektene varierer avhengig av din vekt, kjønn, alder og generell helse, hvordan og hvor mye alkohol som konsumeres, typen alkoholholdige drikkevarer og kombinasjonen av alkohol med medisiner og andre rusmidler.
Dette skriver spanienidag.es
– Alkohol er et psykoaktivt stoff og svekker de psykomotoriske og perseptuelle funksjonene som er nødvendige for å kjøre bil: koordinasjon, oppmerksomhet, syn, atferd og beslutningstaking.
Med økning i mengden alkohol i kroppen så øker disse effektene.
Et folkehelseproblem
Fyllekjøring er fortsatt en av de største risikofaktorene for trafikksikkerhet i dag. Verdens helseorganisasjon, WHO, påpeker at alkoholpåvirkede trafikanter har høy risiko for å forårsake ulykker, og anslår at alkohol er involvert i én av tre trafikkulykker: Det er et stort folkehelseproblem, som ikke bare rammer de som kjører, men i mange tilfeller også andre uskyldige som passasjerer, fotgjengere og andre trafikanter, understreker WHO på sine nettsider.
Økende antall ulykker
I Spania har det vært en økning i antall kollisjoner inkludert alkohol og hvor minst én sjåfør var påvirket de siste fem årene.
Ifølge data fra DGT ble det registrert 4 283 ulykker med alkohol i 2022, som var 20 prosent flere enn i 2018. Totalt ble 312 drept (+5,0 prosent) og 518 ble alvorlig skadd (+10 prosent).
– Årsakene til økningen kan være forskjellige. Trangen til å komme seg ut etter pandemien, flere psykologiske problemer som stress eller depresjon. I tillegg blir mange «hyppige fyllekjørere» ikke lenger stoppet ved sjekkpunkter fordi de i økende grad blir advart via sosiale mediers nettverk. Problemet finnes i økende grad blant sjåfører i 40- og 50-årene.
Når det gjelder de involverte sjåførene, er 92 prosent menn og de kjører først og fremst personbil. Ett faktum skiller seg ut: Så mange som 30 prosent av motorsyklistene som var involvert i dødsulykker hadde positiv promille. Det betyr nesten én av tre!
Senker promillegrensen
DGT undersøker for tiden muligheten for å senke promillegrensen for sjåfører fra 0,5 promille til 0,2. Det vil imidlertid kreve en reform av vegtrafikkloven. – Denne reduksjonen forventes å redusere andelen sjåfører som setter seg bak rattet etter å ha drukket alkohol, og dermed de tilhørende ulykkene.
I Sverige og Norge ble det observert en betydelig reduksjon i antall ulykker etter innføringen av promillegrensen på 0,2, sier Álvaro Gómez, direktør for DGTs nasjonale trafikksikkerhetsobservatorium. Han legger til at dette tiltaket «vil bli supplert med innføring av alkolås i busser, økt kontroll og et prosjekt for gjengangere».
Hvis du drikker, ikke kjør – Forslaget om å redusere til 0,2 bør egentlig forstås som «ikke en eneste drink hvis jeg må kjøre bil» og bør gjøre det klart at alkohol er uforenlig med bilkjøring, sier Monclús.
Alkohol bør forbys ved kjøring, sier Jaime Gómez, som er oberstløytnant i Guardia Civils trafikkavdeling. – Det er en del ulykker med alkoholpåvirkede sjåfører, og de alvorligste er påkjørsler bakfra, avkjørsler og rømningsforsøk, forklarer Gómez, som understreker: – Realiteten er at det påvirker alle evner, reaksjonstid og beslutningstaking, med alkohol blir sansene lurt.
I fjor gjennomførte Guardia Civil 6,7 millioner alkometertester på veiene, dette var én million flere enn i 2022. Hele 78.000 testet positivt, tilsvarende 1,17 prosent av de testede. Maksimal lovlig grense for sjåfører generelt er 0,25 promille i utåndingsluft, tilsvarende 0,5 promille i blod, og for profesjonelle sjåfører er den 0,15/0,3.