En ny Spansk studie har avdekket hvordan det å drikke små mengder vin daglig kan være bra for hjertehelsen.
Forskere i Spania har avslørt at et lite glass vin om dagen kan redusere risikoen for kardiovaskulære sykdommer med opptil 50 %. Forskerne fra Universitetet i Barcelona fikk i denne studien gode resultater for personer som hadde høy risiko for hjerte- og karsykdommer og som var over 60 år.
“Studien utforsker moderat forbruk av vin som en del av et sunt kosthold som Middelhavsdietten,” sa lederen for forskningsteamet Dr Ramon Estruch.
Imidlertid har mange kritisert studien, med henvisning til de velkjente risikoene ved alkohol.
Tracey Parker, en ernæringsekspert fra British Heart Foundation sa: “Denne forskningen tyder på at å drikke en liten eller moderat mengde vin kan redusere kardiovaskulær risiko, men det betyr ikke at du kan drikke en hel flaske vin.” “Risikoen for overdreven alkoholforbruk er velkjent, det er almenn forstått at alkohol er en skadelig faktor for hjertehelsen.”
Et annet problem, sier eksperter, er at folk ikke måler mengden vin de drikker riktig. Et standardmål på vin er rundt 120 milliliter, men mange drikker mer. “Folk sier vanligvis at vin er bra for hjertet, men vi vet at å drikke for mye er dårlig for hjertehelsen,” sa Paul Leeson, professor i kardiovaskulær medisin ved University of Oxford.
Forskningen er en del av en bredere spansk studie som analyserer middelhavsdietten hos personer med risiko for hjerte- og karsykdommer. Den inkluderer 1232 personer i faresonen, for eksempel de med høyt kolesterol, fedme, type to diabetes eller en familiehistorie med hjerteproblemer.
Ved starten av studien ga deltakerne informasjon om sine spise- og drikkevaner, inkludert urinprøver som viste nivået av vinsyre. Vinsyre er et naturlig stoff som finnes i druer og vin. Dette er imidlertid en kontroversiell metode blant forskere, noen sier at nivået av vinsyre kan påvirkes av andre faktorer. Ytterligere prøver ble tatt et år etter starten av studien, som viste at moderat vinforbruk kan være assosiert med bedre hjertehelse.
Men noen forskere advarer om at dette bare er en tilfeldighet, ikke en bevist årsakssammenheng. “Det er mulig at folks risiko for kardiovaskulære lidelser gikk ned på grunn av andre faktorer, for eksempel det å følge en middelhavsdiett,” sa Leeson.
De minnet også om at det finnes sunnere måter å forbedre kardiovaskulær helse på, for eksempel et balansert kosthold, regelmessig mosjon, opprettholde en sunn vekt og slutte å røyke.