Mange spanjoler liker å spise godbiten turron som kan utfordre de sterkeste tennene – og de beste protesene!
Turron er en nougatlignende konfekt, vanligvis laget av honning, sukker og eggehvite, med ristede mandler eller andre nøtter. De er vanligvis formet til enten en rektangulær form eller en rund kake.
Tradisjonen med Turron dateres tilbake til minst 1400-tallet, men muligens mye lenger til romertiden, og er en tradisjonell juledessert i Spania så vel som land som tidligere har vært under det spanske imperiet, spesielt i Latin-Amerika. Alicante-provinsen er et av Spanias viktigste turron-produksjonsområder med en stor fabrikk i Jijona som også inkluderer et museum og en guidede turer.
Spania eksporterer Turron hovedsakelig til Frankrike, Portugal og Andorra med en viss interesse også fra USA. Turron kan fåes blandet med peanøtter, kandiserte frukter eller sjokolade og kan variere fra smågodbiter for barn til eksklusive high-end trøfler.
Jijona turron er ikke så hard som andre versjoner, og mandlene er most til en pasta som resulterer i en seig og klissete turron. Det finnes også en ‘hard’ Alicante-versjon som består av 60 % mandler. Alicante- og Jijona-turronene har “beskyttet status” under EUs lover.
Dette gjelder også en tredje versjon kalt Torro d’Agramunt produsert i Lleida-området i Catalunya. Alicantes provinsråd har sendt en oppfordring til FN for en offisielt anerkjent “Verdens Turron-dag”. De regionale myndighetene sier det handler om å «gjøre turron mer synlig i internasjonal sammenheng».