Det prestisjetunge nyhetsmagasinet «The Economist» har kåret Spania som det landet i verden med den beste økonomien i år.
Dette skriver dittspania.es
Kåringen baserer seg på fem ulike makroøkonomiske og finansielle kriterier i 37 rike land; bruttonasjonalprodukt (BNP), utviklingen på aksjemarkedet, inflasjon, arbeidsledighet og offentlig underskudd.
Spania kommer øverst på pallen, mens Irland, Hellas og Danmark følger på de neste plassene.
Dette er nøkkelfaktorer bak Spanias økonomiske suksess, ifølge «The Economist»:
1. Imponerende BNP-vekst: Spania har overgått andre avanserte økonomier, med en forventet BNP-vekst på 2,9 % for 2024 – fire ganger gjennomsnittet i eurosonen.
2. Turismeboom: Turismesektoren forblir hjørnesteinen i Spanias økonomi. I 2023 besøkte over 85 millioner turister landet, og 2024 er forventet å overgå dette med 10 millioner turister og en beregnet inntekt på 130 milliarder euro (rundt 13 % av BNP).
3. Forbedringer i arbeidsmarkedet: Arbeidsledigheten har jevnt og trutt gått ned siden pandemien, og nådde 11,27 % midt i 2024. En ytterligere reduksjon ventes.
4. Innvandring og arbeidskraftvekst: Spanias liberaliserte innvandringspolitikk har bidratt til å motvirke fødselsraten og aldringen i befolkningen. Innvandrere utgjør nå 18 % av befolkningen.
Selv om økonomien ser lys ut, står Spania overfor betydelige utfordringer:
• Lav produktivitet og lave lønninger: Til tross for BNP-vekst har produktiviteten per arbeider falt siden 2019, og gjennomsnittlige månedslønninger er fortsatt nesten halvparten av det tyske arbeidere tjener.
Dette bidrar til en høy grad av fattigdom blant yrkesaktive. 14 % av spanjolene tjener under fattigdomsgrensen.
• Bolig- og sosiale spenninger: Turismebasert økning i korttidsutleie har drevet opp boligprisene både når det gjeldeer kjøp og leie, noe som har utløst protester i byer som Madrid og Barcelona. Lokale myndigheter har svart med reguleringer, inkludert økte turistskatter og begrensninger på Airbnb-lisenser.
• Miljø- og politiske utfordringer: Klima-relaterte katastrofer, som den nylige og dødelige flommen i Valencia, har ført til misnøye hos befolkningen. I tillegg fortsetter den politiske ustabiliteten og regionale spenninger, med debatter om katalansk og baskisk autonomi som fortsatt er omstridte.