Restauranten risikerer en stor bot for å lagre og servere svartebørs-kjøpt sjømat som kan i værste fall forgifte middagsgjester på Costa Blanca.
En restaurant i Elche-området kan bli bøtelagt over €60 000 etter at 59 kilo sjømat kjøpt på svartebørs ble oppdaget i fryserne.
Alle produktene manglet papirarbeid for å vise hvor de kom fra. Det var ingen støttedokumentasjon for hvordan sjømaten ble fanget eller om den passerte påkrevde helsestandarder – noe som betyr at spisegjester ble satt i fare.
Overaskende besøk fra politiet
Guardia Civil ble tipset om at den ikke navngitte restauranten brøt loven og avla den et overraskelsesbesøk.
Fryseboksene inkluderte 33,9 kilo blekksprut, 11,4 kilo akkar og tre kilo sepiablekksprut som ikke hadde kildepapirer.
Det antas at sjømatbeholdningen kan ha blitt fanget og levert ulovlig. Alle produktene – som også inkluderte tunfisk og reker – ble beslaglagt og overlevert til den regionale fiskeriavdelingen i Valencia, som vil forfølge aksjonen mot restauranteieren.
Kan få store bøter
Fiskeri- og helsekostlover tilsier at etablissementet kan bli bøtelagt på opptil €64 000.
I august i fjor ble en restaurant i Santa Pola raidet og man fant 35 kilo sjømat som ikke hadde kilder i fryserne.
Guardia Civil uttaler at ulovlig fangst og salg av fisk utgjør en alvorlig risiko for miljøet ettersom lover om fangstperioder, fangstbegrensninger eller minimumsstørrelser blir tilsidesatt.
Dette er beviselig skattesvindel og den manglende helsekontrollen gjør at forbrukere blir utsatt for mulige forgiftninger eller sykdommer.
Pliktig til å ha informasjon tilgjengelig
Guardia Civil påpekte at restauranter skal kunne gi tydelig og tilgjengelig informasjon om opprinnelsen og sporbarheten til maten som tilbys.
Hvis middagsgjestene har mistanke om noe, kan de be om et klageskjema for å rapportere problemet og dette bidrar til å beskytte folkehelsen og forbrukernes rettigheter.