Kanariøyene er ikke bare kjent som et topp turistmål, de er også kjent for sin bananproduksjon, som har utviklet sin størrelse og fargekombinasjoner. Blå bananer blir blant annet mer og mer populære på grunn av sunnhet.
Kanariøybananen er mindre enn sine «slektninger» fra andre deler av verden, og har noen mørke flekker i skallet, samt at den er mer søtholdige i smaken.
PGI-beskyttelse
Kanariøy-bananen er rik A vitamin, rik på vitamin B6, folsyre, B9, kalium og magnesium. I tillegg til dette, er den ikke fettholdig.
Bananene har et innhold av fiber og karbohydrater, som gir den en enorm mettende kraft. Alle disse kvaliteter førte til at i 2013, ble den beskyttet med en «forsegling» med en geografisk betegnelse, PGI. Det betyr, at bananer fra Kanariøyene har en geografisk identitets-beskyttelse.
Mer normalt oppnås denne PGI beskyttelse for viner og oster.
Modningsgrad og farge
Kanariøybananen er vanligvis gul eller grønn, og fargen sammenfaller med modningsgraden. Denne banan kan også være blå, noe som er mindre vanlig ved besøk i fruktbutikken.
Denne fargekontrast til blå, har også et annet særtrekk, for den smaker av vanilje. Denne bananen heter Blue Java Banana, og er opprinnelig fra Sør-Øst-Asia, men dyrkes også på Kanariøyene.
To blå arter
Blue Java Banana er en hybrid av to arter Musa balbisiana og Musa acuminata, som faktisk er rosa.
Den blå banene utmerker seg med sin intense aroma, typiske svarte flekker som kommer til syne i modningsområdene, og en deilig søtsmak. Siden den inneholder mer fuktighet, er den saftigere enn andre bananer.
Doktor Lluís Serra, professor i forebyggende medisin og folkehelse på Universitet i Las Palmas på Gran Canaria, sier følgende:
Forebygger sykdom
-Mange lurer på hvor mange kalorier en banan inneholder, og faktum er at det er færre enn man skulle tro. Det er nesten ikke fett i bananen i det hele tatt, og det finnes ikke kolesterol.
Sammensetningen av sukker, fiber og vitaminer i denne frukten avhenger av hvor moden den er. Nettopp derfor legger denne professoren til at å spise en perfekt moden kanaribanan, også er sunt for personer med tendens eller risiko for overvekt eller diabetes.
Ifølge en studie fra Harvard-universitetet kan det å spise passe modne bananer bidra til å forebygge en rekke ulike sykdommer.