Spanske husholdninger, produksjonsbedrifter, hoteller og restauranter sløser med maten og kaster enorme mengder mat i søpla. Spanjolene er ikke alene, for dette er et problem i hele den vestlige verden. Søndag 29. september er det Den internasjonale dagen for matsvinn.
I Spania kastes det totalt 2 895 272 tonn mat i søpla hvert eneste år, ifølge tall fra det spanske Landbruks, – fiskeri og matdepartementet. Litt i underkant kommer fra husholdningene.
Flere som kaster
Forbrukerne står nemlig for 42 prosent av all matkastingen. Deretter kommer produksjonsbedriftene med 39 prosent, hotell/restauranter 14 prosent og fem prosent ødelegges under transport, og som følgelig kastes.
29,2 prosent av spanske husholdninger sier at de ikke kaster mat, så i underkant av en tredjedel mener de har god samvittighet.
Det er i første rekke frukt og grønnsaker, samt meieriprodukter som folk kaster i søpla.
Gode forslag
Generelt kastes det litt mindre mat i Spania, etter at en ny lov ble innført i 2023. Supermarkeder må nå rabattere prisene før utløpsdato og butikkene må gi bort matvarer til Matbankene. Ulike apper bidrar også til at matsvinnet blir noe lavere.
I forbindelse med Den internasjonale matsvinndagen, framkommer det mange gode forslag til hvordan vi forbrukere kan få ned matsvinnet. Matsvinn er dårlig for vår personlige økonomi, men det er ikke etisk og bærekraftig ut fra et miljøperspektiv.
Her er forslagene, som skal føre til at mindre mat havner i søpla:
- Planlegg ukemeny
- Sjekk kjøleskapet før du handler
- Sats på sesongbaserte råvarer
- Konserver maten god i plastbokser, poser etc.
- Dra nytte av rester
- Frys produktene om nødvendig
- Forbruk matvarene i rekkefølge etter utløpsdato
Kastet tonnevisI
Norge kastet det 450 000 tonn med mat hvert eneste år. Det tilsvarer 84,7 kilo per innbygger.
USA er versingen i denne sammenhengen. Amerikanerne kaster hele 40 millioner tonn mat per år.
Det fastslås at 11 prosent av alle klimautslippene i verden kan relateres til mat, som blir produsert og som senere kastes i søpla.