Nedgangen i salg og forbruk av frukt bekymrer de spanske helsemyndigheter. På de siste 10 årene er forbruket sunket til 78,6 kilo per innbygger, noe som er en nedgang på 24,8 prosent.
Tallene kommer i fra det spanske Landbruksdepartementet, MAPA, som har analysert data fra året 2023.
Sitrusfrukter
I 2014 spiste hver spanjol 102,5 kilo frukt, som altså er redusert til 78,6 i 2023. Nedgangen i forbruket er størst på sitrusfrukter, som omfatter sitron, lime, appelsin, klementin, grapefrukt og mandarin.
Omsetningen av kjernefrukter ligger også inne i kiloantallet på 78,6 kilo, og omfatter epler og pærer, og til slutt steinfrukter, som omfatter plommer, kirsebær, morell, mandel, valnøtt, oliven og kokosnøtter.
Motsatt vei
Eksotiske frukter, omfatter druer, ananas, kiwi og mango, samt meloner og vannmeloner går motsatt vei, hvor det ble spist 17,42 kilo i 2022 til 18,74 kilo i i 2023. Tapet i sitrusfrukter går over til kjøp av eksotiske frukter, viser undersøkelsen.
Nedgangen i forbruket av frukt, sammenfaller med stigningene i fruktprisene, som er på 7,1 prosent fra 2022 til 2023. Den spanske husholdning bruker 9,27 prosent på frisk frukt, som tilsvarer 160,50 euro per person. Det utgjør 2,5 prosent mer enn i 2022.
Den spanske frukt og grønnsaksorganisasjon, Fepex, påpeker i sine rapporter om nedgangen i salg av frukt og grønt, at dette rammer folks helse og sunnhet.
Helsebudsjettene
-Direktøren i Fepex, Josè Marìa Pozancos ønsker å forsterke informasjonskampanjer om sunnhet knyttet til forbruk av mer frukt, og det spesielt rettet mot barn og unge.
-Desto sunnere befolkningen er, jo mer reduseres kostnadene i helsebudsjettene, sier direktøren., som fortsetter:
-Nedgangen av forbruk av frukt i de spanske husholdninger bør umiddelbart føre til at kantinene i de spanske skoler utøker tilbudet på frisk frukt, noe som vil føre til at de unge vil venne seg til daglig forbruk av frukt, som er gode forbruksvaner. Hjemmesidene til skolene på nettet må fokusere på dette med gratis frukt til elevene på skolene.