EU-organet Eurostat leverer en statistikk om geografiske fordelingstall mellom by og landsbygda i Spania. Statistikken avslører at nesten ingen lenger bor på den spanske landsbygda.
Tallene har referanse til pandemiperioden, hvor utflyttingen fra landsbygda var mer orientert rundt smittesituasjonen, enn reell flytting grunnet arbeid. Frykten for smitte, sammen med begrenset bevegelsesfrihet og muligheten for «fjernarbeid» over nettbaserte løsninger, førte til større utflytting enn vanlig.
Pandemien
Det er Universitet i Barcelona, UAB, i samarbeid med Senter for Demografiske studier, CED_CCERCA, som har gjennomgått materialet fra Eurostat. Det kommer fram at utflyttingen fra byene til landsbygda i 2020, hvor pandemien var på det sterkeste, var på seks prosent i gjennomsnitt for landet som helhet.
Utflyttingen fra Madrid og Barcelona i samme år, var på henholdsvis for byene 21 og 13,1 prosent. I absolutte tall førte dette til at den spanske landsbygda fikk en netto tilstrømming av mennesker på 88 347 personer.
Flest på landsbygda
Bosettingsstrukturen i Europa konsentrer også denne Eurostat-rapporten seg om, hvor de fordeler innbyggerne mellom by og landsbygda i de europeiske nasjonene.
Slovakia topper statistikken med 47 prosent boende på landsbygda, tett fulgt av Slovenia med 45 prosent. Det er de østeuropeiske nasjonen som har statistisk flest boende på landet.
Spania nummer tre
Frankrike har 34 prosent, Italia 19 prosent boende på landsbygda, mens Spania har kun 13 prosent boende på landsbygda. EU-gjennomsnittet for 27 medlemsland, er at 26 prosent av befolkningen bor på landet.
Danmark har 32 prosent boende på landet, Sverige 19 prosent og Norge 28 prosent. Statistikk må som vanlig forståes og leses med forståelsen av variabler som landets innbyggertall, landet størrelse, og beliggenhet geografisk.
Spania er det tredje urbane landet i Europa, siden kun 13 prosent bor på landsbygda. 63 prosent av spanjolene, som leter etter et eget hjem, ønsker å flytte til en by.
(Illustrasjonsfoto)