Et forskerteam ved to spanske -og et portugisisk universitet, har utviklet en ny kreftbehandlingsmetode, som behørig er presentert i det anerkjente medisinske vitenspasmagasinet, Journal Medicinal Chemistry. Metodene gir håp for kreftpasienter.
Behandlingsformen beskrives som en fotodynamisk terapi, PDT, hvor man benytter et legemiddel, molekyl, som reagerer på et spesielt lys og som dreper celler som er angrepet av kreft.
Organiske molekyler
Grunnstoffet iridum er satt sammen med organiske molekyler, og i denne konsistens belyses eller bestråles den ondartete kreftcellen, hvor den skadelige effekten på den friske cellen blir minimalisert, mens den den ondartede celles forsterkes.
Ved denne fotodynamisk behandling (PDT-behandling), forteller lederen for prosjektet, professor Blanca Rosa Manzano, ved Universitetet i Castilla- La Mancha, at man fjerner uønskede, syke celler og kreftceller i huden ved en fotokjemisk prosess. Denne går ut på en krem- og lysbehandling. De friske cellene skånes.
Påfører krem
Legen starter behandlingen med å påføre en krem som påvirker cellene i huden, slik at de blir mer lysømfintlige.
Denne behandlingsform mot kreft, spås å bli av de store behandlinger av denne sykdom inn i fremtid.
Lederen av Theragnonis Unit ved San Carlos klinikken i Madrid, Marìa Nieves Cabrera, presiserer at behandlingen dreper den ondartede celle, ikke omgivelsene rundt, med andre ord «vi dreper ikke fluer med kanonskudd».
-Pasienten injiseres med et radioaktivt stoff for å få diagnostisert kreftcellen, som gir oss svar på behandlingsform ved bruk av organiske molekyler og lysbestråling, avslutter Unit.