På den nordvestloge siden av fjellkjeden Sierra Cabeco dòr, like ved den vesle landsbyen Busot, finner vi grotten Cuevas del Canalobre. Bli med på en slags reise i jordas indre.
Den store dryppsteinsgrotten ble formet i sen juraperiode og tidlig krittid for130-150 millioner år tilbake i tid. Med sine 2000 kvadratmeter og 75 meter høye himling er grotta blant Spanias største.
Naturens underverk
Naturens magiske underverk er fullendt i denne dryppsteinsgrotten. Stalaktittene henger ned fra taket og lignende formasjoner stikker også opp gra grottas bunn. Disse kalles for øvrig stalagmitter. De ser alle ut som istapper og flere er 12-13 meter lange.
Stalaktittene og stalagmittene har de forunderligste farger og fasonger. La fantasien få fritt spillerom og kanskje du vil oppdage både dyr, ansikter og annet. Dryppstein dannes ved at dryppende vann avsetter kalk. Det tar evig tid før det hele materialiserer seg i form av stalaktitter og stalagmitter.
Forskjellige krystalltyper
Cuevas de Canalobres indre består av en rekke forskjellige krystalltyper. Det hele er et vakkert fargespill som forsterkes av lyssettingen. Flaggermus er det også mange av, men de svever et godt stykke over hodene våre.
Stemningen inne i grotta er nærmest teatralsk eller sakral der vi beveger oss sakte til lyden av Mozarts liflige toner.
Laget flymotorer
Navnet Cuevas del Canalobre kommer fra det spanske ordet canalobre, som betyr lysestake eller stearinlys.
Grotten ble åpnet for turister først for vel 100 år siden. Under borgerkrigen ble grotten brukt som verksted og et sted der det ble produsert flymotorer. Mange gjemte seg også i grottene. Det er anlagt en stor scene inne i grotten, der det avholdes konserter.
Ta gjerne med en lett jakke eller genser, for det kan føles kaldt og fuktig inne i Cuevas del Canalobre.