Prisene på spanske matvarer har steget med hele 72,4 prosent i løpet av de siste 20 årene, ifølge tall fra Eurostat.
Prisoppgangen er basert på de mest vanlige matvarene som spanske familier kjøper. Det er spesielt fra 2021, at prisveksten har vært stor, men det har vært en gradvis prisoppgang gjennom de to siste ti-årene. Fra mai 2021 og fram til mai 2024, har matvareprisene steget med 30 prosent.
I den samme perioden har spanjolenes inntekter økt med 7,6 prosent. Fallet i kjøpekraft målt opp mot mat, er altså meget stor. Det er spesielt de fattigste som rammes. Spania er blant de åtte landene i EU som har mistet mest kjøpekraft.
Spania defineres som en av de store økonomiene i EU, og her kommer landet dårligst ut av alle. Selv Portugal og Halles gjør det bedre når man ser på differansen mellom økningen i matvareprisene og kjøpekraft.
Som tidligere omtalt i SPANIA I DAG, er det prisstigningen på olivenolje som har vart høyest (196,6 prosent). Deretter kommer frukt (97,1 prosent opp), belgfrukter og grønnsaker (pluss 84,9 prosent), samt sjømat (opp 73,9 prosent).