Grønnsaksgryte – chili sin carne – er sunt og smaker godt. Kjøttet er erstattet med ekstra mye grønnsaker, kikerter og bønner. Foto: Matprat
Chili sin carne istedenfor chili con carne er dagens oppskriftsforslag. Vi snakker om gryte uten kjøtt, men med spesielt mye grønnsaker. Retten er enkel å lage og smaker vel så godt som den mer kjente chili-retten.
35 minutter | Enkel | Lunsj eller middag | Serveres med ferskt grovbrød
Dette er typisk hverdagsmat, som både vegetarianere og andre vil sette pris på. Kjøttet blir egentlig erstattet bønner, kikerter og litt ekstra grønnsaker. Dette er en meget sunn rett, med lite fett og få kalorier.
Til fire porsjoner er det nødvendig med disse ingrediensene:
- 2 store gulrøtter
- 3 gule løk
- 1 chili
- 5 fedd hvitløk
- 2 bokser hakkede hermetiske tomater
- 3 ts tomatpure
- 1 boks kikerter
- 1 boks røde bønner
- 2-3 ss olivenolje
- 1 ts koriander, malt
- ½ ts chilipulver
- ½ lime
- Rømme
- Salt
- Pepper
Gjør slik for et godt resultat:
Hakk opp løken, gulrøttene og paprikaen ganske grovt. Hvitløk og chili finhakkes.
Varm olivenoljen i en gryte, eller panne, og fres grønnsakene i tre-fire minutter. Dryss over koriander, chilipulver og spisskummen. Blant alt sammen og la dette frese i 1-2 minutter.
Du tilsetter tomatene og tomatpureen. Kok opp. Slå ned varmen og alt småkoke i fem minutter. Det går an å ta i litt vann om gryta virker for tykk.
Etter å ha skyllet bønnene og kikertene, ha dem i gryta. Smak til med salt og pepper. Kryst limen for å få litt saft i gryta. Rør godt rundt og la det småkoke en kort stund, slik at retten kan serveres rykende varm.
En klatt eller to med rømme på toppen gjør seg. Det smakere også nydelig med grovt brød – med og uten smør.