Tomat er botanisk sett en frukt. Kom til Spania fra Mexico på 1500-tallet og senere til resten av Europa.
2 timer | Enkel | Middag med nystekt brød
Kylling er anvendelig å bruke i en rekke forskjellige matretter – både til lunsj og middag. Denne gangen forsøker vi oss med en middagsoppskrift kalt Pollo a la campesina. Oversatt blir det kylling slik bøndene lager.
Kyllingretten har sin opprinnelse i Aragon, men etter hvert har flere regioner begynt å tilberede kyllingen på denne måten. Smaker like godt hele året, men kanskje aller best vinterstid.
Til 4 porsjoner trengs følgende ingredienser:
1 kylling, ca. 1,2-1,3 kilo
500 gr bifftomater
4 hvitløksfess
1 tørket chili
2 store røde paprikaer
1 kvist timian
1 laurbærblad
100 g pimientofylte oliven
3 ss olivenolje
Salt
Pepper
1 ts paprikapulver
1,5 dl hvitvin, tørr
Gjør slik for et godt resultat:
Forvarm stekeovnen til 250 grader. Dypp tomatene i kokende vann og trekk av skinnet. Del tomatene i åtte båter. Bak paprikaen på rist i vel 20 minutter. Trekk av skinnet og fjern frø etc. Skjæres i strimler. Senk temperaturen til 10 grader.
Del kyllingen i åtte biter. Varm oljen i en ildfast gryte. Stek kyllingen til den er passe brun. Dryss over med sakt, pepper og paprikapulver. Rens og press hvitløken før de legges i gryta.
Hell over hvitvin og tilsett resten av ingrediensene. Dekk til gryta og la den stå i ovnen i 50-55 minutter. Når 10 minutter gjenstår deles oliven opp og legges i gryta.
Retten serveres glovarm rett fra gryta og aller helst med nybakt landbrød.