Det finnes flere forklaringer og årsaker til at spanske bønder protesterer om dagen. En åpenbar forklaring, er at prisene de får for sine produkter ikke engang dekker produksjonskostnadene.
Avisa Informacion har sett på prisene på spanske landbruksprodukter. Produkter, som sitroner, får en tidobling fra bonden lever dem til de havner i supermarkedenes hyller.
Her er noen eksempler som viser hva bonden får, hva det koster å produsere dem og hva prisen blir i butikkene, i nevnte rekkefølge:
- Sitroner: 17 cent., 30 cent og 1,70 euro
- Granateple: 35 cent, 30 cent og 2 euro
- Appelsiner: 32 cent, 30 cent og 1,89 euro
- Brokkoli: 92 cent, 40 euro og 2,70 euro
- Blomkål: 92 cent, 40 cent og 2,70 euro
Det er altså forskjell på produktene når det gjelder prissetting, men gjennomgående får bøndene dårlig betalt. Spørsmålet er hvor næringskjeden hvor pengene «forsvinner».
Er det logistikk-sentrene eller transportbransjen som stikker av med pengene? Supermarkedene på sin side påpeker at deres fortjeneste har gått ned det siste året sammenlignet med tidligere, men det kan komme av at påslagene tidligere var enda høyere. Et sted på veien mellom bonden og butikken øker prisen mye, og bonden er og blir taperen uansett.
Lave priser og tøke fører til at Spania får færre bønder og mindre arealet blir dyrket. I Alicante-provinsen er 61 649 hektar med jordbruksareal blitt borte de siste 20 årene.