Denne fargerike grønnsaksgryta burde appellere både til vegetarianere og til alle andre matglade. En enkelt rett å tilberede og som kan benyttes alene eller som tilbehør til kjøtt.
45 minutter | Enkel | Alene eller sammen med kjøtt
Dette er ingrediensene som trengs til 4-6 personer:
2 store løk, i tynne skiver
4 store fedd hvitløk, knust
300 g auberginer, skåret i små terninger
300 g squash, skåret i små terninger
1 stor rød paprika uten frø, hakket
1 stor gul paprika uten frø, hakket
1 stor grønn paprika uten frø, hakket
500 g tomater, uten frø, flådd og hakket
200 g broccoli
200 g sjampinjonger
1 ¼ dl. olivenolje, god kvalitet
1-2 kvister timian
1 laurbærblad
1 kvist rosmarin
1 dl grønnsaksbuljong
Salt
Pepper
Gjør slik for et godt resultat:
Varm 2 ss av oljen i en stor gryte på lav eller middels varme. Tilsett løk og stek til løken blir fløyelsmyk. Rør godt og tilsett den knuste hvitløken. La alt stå under svak varme.
I mellomtiden tar du 1 ss olivenolje i en stekepanne og stek under ganske sterk varme auberginene samt squashen. Legg i sjampinjongen også. Rør lett. Når grønnsakene og soppen er småbrune, legg alt i gryta.
Gjør deretter det samme med all paprikaen.
Rør inn laurbærblad, timian, buljong, salt og pepper. Kok opp og skru ned varmen igjen til lav temperatur. Legg lokk på gryta og la alt surre i ca. 20 minutter. Rør innimellom.
Ta gryten av komfyren og rør inn tomatene. Ha deretter i broccolien. Legg på lokket og la den varme gryta stå på kald plate, slik at tomatene og broccolien blir myke. Ca. 10-12 minutter.
Grønnsaksgryta kan serveres varm, alene eller sammen med svinekjøtt og oksekjøtt, men husk at retten også maker utmerket kald.
C-vitaminbombe i flere farger og fasonger
Paprika kommer i mange farger og fasonger. De mest vanlige er de klokkeformede paprikaene som er rød, oransje og grønne. På engelsk kalles paprika bell pepper.
Paprika er den mildeste og største av alle chilifruktene. Frukten er søt, saftig, sprø og frisk, og den kan spises rå eller brukes i wok og i mange andre sammenhenger varmebehandlet. Paprika er også meget kalorifattig.
Frukt og grønnsak
I botanisk forstand er paprika en frukt, men den brukes som en grønnsak.
Paprika er en C-vitaminbombe og inneholder tre ganger så mye C-vitaminer som appelsin. Paprikaen mister litt av sine positive helseegenskaper når den kokes eller stekes, så spis den gjerne rå ved forkjølelse. Vanlig paprika inneholder hele 200mg C-vitaminer per 100 gram.
Genvariant
I dag dyrkes paprika over store deler av det sørlige Europa, blant annet Spania. Opprinnelig kommer paprikaen fra sør og Mellom-Amerika. Paprika er tilgjengelig hele året i Norge.
Bakgrunnen for at vanlig paprika ikke smaker like sterkt som slektning chilli-pepper kommer av en recessiv genvariant, som ble funnet og utviklet i Ungarn av blant annet den ungarske legen Albert Szent-Gyorgyi. I dag er Ungarn kjent for sin omfattende paprikaproduksjon og produksjon av paprikapulver.
Det har de siste årene kommet noen nye paprikavarianter som er avlange. De er noe søtere enn vanlig paprika.