Pollastre Rostit – eller stekt kylling med hvitløk- er en populær rett i Catalonia. Dette er en meget enkel rett å lage, men likevel kaller catalanerne den for «un plat de feste», altså en matrett for festlige anledninger. Kyllingen med alt dette gode tilbehøret smaker nemlig himmelsk godt.
1 time og 15 minutter | Enkel | Trenger ikke tilbehør utover en tørr cava
Det trengs følgende ingredienser til 4 personer:
1 kylling, 1,5 kilo, deles i åtte stykker
5-6 spiseskjeer olivenolje
8 hvitløksbåter, skrelt
1,5 dl sherry, søt
2 store gule løk, skåret i store biter
2 laurbærblad
2 kvister oregano, helst frisk
4 modne tomater, ca. 200 gram
Salt
Pepper
Gjør slik:
Sett stekeovnen på 180 grader og dryss salt og pepper over kyllingbitene,. Varm oljen i en stekepanne eller gryte. Ha i kyllingen og stek den til de er gyllenbrune. Det tar fem-seks minutter.
Ha i hvitløken og stek videre et par minutter. Ta panna av platen.
Fordel all løken i bunnen av en jerngryte på 25-20 centimeter i diameter og legg kyllingen opp på. Riv oregano og laurbærblader over kyllingen. Legg tomatene i panna etter at du har stukket to-tre små hull i tomatene. Hell over resten av olivenolja og hvitløken fra stekepanna.
Stek deretter alt sammen i 45-60 minutter på middels varma. Kyllingen skal bli jevnt brun og skinnet helst sprøtt. Snu kjøttet minst to-tre ganger under steketiden.
Retten serveres rett fra gryta eller anrettet på et serveringsfat. Kan serveres med en enkel salat eller godt brød, men ikke nødvendig. Musserende cava er derimot viktig.
Gunstig effekt
Hvitløk gir maten et ekstra piff og har en gunstig helseeffekt. Hvitløken er blant de aller eldste medisinplantene som finnes.
Hvitløk bidrar til å senke kolestrolnivået i blodet og skal også være blodfortynnende til en viss grad. I tillegg beskytter hvitløken mot bakterier og soppinfeksjoner.
Mange mener også at hvitløk styrker immunforsvaret og har positiv effekt mot hjerte- og karsykdommer. Det samme gjelder diabetes.
Mirakelstoff
Hvitløk er den eldste kulturplanta vi kjenner til og det finnes historisk dokumentert at arbeiderne som bygde pyramidene i Egypt spiste hvitløk for at de skulle holde seg friske. Vi snakker om 2600 år før Kristus. Imidlertid er det funnet spr etter at hvitløk ble benyttet som medisin og i matlaging 5000 år før Kristus.
Opprinnelig kommer hvitløken fra Sentral-Asia. Dyrkes urten over store deler av verden. Kina er mestproduserende land i verden.
Det er den eteriske olja allicin, som frigjøres når hvitløken knuses, som er mirakelstoffet som holder deg frisk. Skal hvitløken tørkes, så høstes den etter at planten har blomstret. Høstes hvitløken før gresset visner, skal den selges fersk.
Lukter vondt
Det lukter av hvitløk og mange reagerer på lukta. Fersk persille kan motvirke noe av luta. Det samme med grønn te. Hvitløkstabletter er en annen mulighet om man ikke vil at det skal lukte vondt og man tar hvitløk for helsas skyld. I mat er det imidlertid fersk hvitløk som gjelder.
Hvitløk i kombinasjon med kepaløk og ramsløk, skal hvitløk være uovertruffen mot forkjølelse og bronkitt.
Det er spesielt i forbindelse med lammeretter at hvitløken brukes i matveien.