Enkelte nasjonalretters opprinnelse og sted blir titt og ofte heftig kommentert. Når er det den spanske paella som er oppe til debatt.
Av Bjørn J. Klein
Den spanske kokken Alberto Fernández «slapp katta» ut av sekken nylig og fastslo med selvsikkerhet at dens opprinnelse var i Baskerland, og ikke i Valencia.
Denne type kontroverser passer utmerket i de sosiale medier og denne betraktningen har selvfølgelig spredd seg som ild i tørt gress på ulike plattformer.
Paellaen er jo én spansk nasjonalrett av flere, med påstått opprinnelse i Valencia. Retten som kan inneholde, ris, vann, olivenolje, skalldyr, kylling, kanin og safran. Det katolske universitetet i Valencia viser til omfattende forskning rundt temaet, hvor de konkluderer med at opprinnelsen er og forblir i Valencia.
Baskerne derimot legger inn «nådestøtet» og påstår at selve «verktøyet» i tilberedningen av paellaen, paella-pannen er produsert av den baskiske stålindustrien. Uten denne type panne, kan simpelthen ikke paellaen tilberedes på skikkelig vis.
Dette bekreftes også av forfatteren Emili Piera i sin berømte bok «La cocina de la Albufeira y las Marjales». En bok som inneholder betraktninger rundt de spanske kjøkkentradisjoner og deres opprinnelse.
Jamie Oliver den kjente engelske kokken og matskribenten, presenterte sin versjon av paella med chorizo pølse for en tid tilbake. Dette vakte oppmerksomhet i Spania og det kom i tillegg mange kommentarer utenfor Spanias grenser.
Paellaen er blitt universell og serveres over hele kloden. Og den er spansk. Det siste er alle enige om.