Valle de Ricote, også kjent som Valle Morisco, ligger i Murcias nordvestlige hjørne. Dalen er en herlig blanding av små arabiskinspirerte byer, vakker natur og spennende historie. Her kan du kjøpe «verdens beste» frukt.
Av Rikke Iuell Printz
Gjennom dalen renner Rio Segura og etterlater seg et grønt, fruktbart belte som har holdt liv i dem som har bodd langs elven i tusenvis av år. Øverst i dalen ligger Cieza.
Selv om Cieza er mest kjent for sine mauriske ruiner, så har byen et moderne og elegant preg. Vi begynner vår byvandring på Turistkontoret hvor vi blir utstyrt med kart og en «must-see-liste».
Fredfullt atrium
Rett over plassen for turistkontoret ligger den staslige bygningen Mercado de Abastos fra 1929. Litt bortenfor finner vi Monasterio de la Inmaculada Concepción som ble grunnlagt i 1750. I det fredfulle atriet ligger en enkel, liten kirke. I selve klosteret er det malerier, skulpturer og møbler fra ulike kunstnere.
På den andre siden av gaten står Monumento La Semana Santa, bronseskulpturen som er laget av den unge, talentfulle og prisbelønnede kunstneren Antonio Jesús Yuste Navarro, født i Cieza i 1985. Rundt neste hjørnet ligger Casa de las Artes, et vakkert hus i barokk stil som ble bygget for familien Marín–Barnuevo i første halvdel av det 18. århundre.
Kirken, Basílica de Nuestra Señora de la Asunción, ligger på Plaza Mayor. Den er fra det 18. århundre, og er bygget på ruinene av en gammel kirke fra det 15. århundre. Kirken har en vakker altertavle som er delt opp i mange forskjellige motiv. Ved siden av kirken ligger El Ayuntamiento, byens rådhus.
Byens største attraksjon
Medina Siyâsa, som er det opprinnelige navnet på Cieza, er en tidligere muslimsk landsby fra det 11. århundre og er byens desidert største attraksjon. Den ligger like utenfor nåværende Cieza og besto av cirka 750 boliger som huset rundt 4.000 innbyggere. Gatene var uregelmessige og smale, og uten noen form for byplanlegging slik vi kjenner begrepet i dag.
Husene hadde to etasjer, oppe var det soverom og nede var det kjøkken og salonger. Alle rom i huset førte ut til gårdsplassen som var det virkelige senteret i bygningen. Det arrangeres visninger med guide i den gamle byen som nå ligger i ruiner.
Man kan også få et utmerket inntrykk av hvordan husene så ut inni ved å besøke Museo Siyâsa som ligger i Cieza sentrum. Foruten en modell av hele den gamle bebyggelsen er det bygget opp to hus i full størrelse som er innredet slik man tror de opprinnelig har sett ut inni. Under utgravingene, som fant sted på 80-tallet, ble det også funnet diverse bruksgjenstander som er utstilt på museet.
Lunsj med lokale råvarer
Det er tid for lunsj og vi blir anbefalt en paella verdura, en grønnsaks-paella som er full av «godisar» levert av lokale gartnere. Særdeles velsmakende! Og sundt!
Vi trasker under vakre arkader, gjennom trange gater og opp og ned trapper. Byens er utrustet med små utsiktsposter hvor vi blir minnet om at Cieza er omgitt av grønne, frodige marker og et uendelig antall frukttrær. Vi får høre at verdens beste fersken, aprikoser og nektariner kommer fra Cieza. En blir fylt hos en frukthandler på veien tilbake til bilen, og tar smaksprøver underveis. Enkelt å være enige. Definitivt «verdens beste»!
Fakta:
Cieza ligger drøye 10 mil vest for Alicante. Følg skilter til Murcia, ta deretter A-30 som går mot Albacete. Avkjørselen til Cieza er godt skiltet. Byen har drøyt 35.000 innbyggere, de fleste arbeidsplassene er innen jordbruk. Cieza satser i tillegg stort på turisme.
www.ciezaturistica.es
www.ladistancia.es