Brød av denne typen har mange navn i forskjellige land. Kan sammenlignes med fransk toast og ikke minst arme riddere, som opprinnelig er tysk. I denne retten er det meningen at torriejas, som det heter på spansk, serveres som dessert.
45 minutter | Middels | Serveres med vaniljeis
Ingredienser til fire porsjoner:
4 tykke skiver rosinbrød, f.eks. brioche med rosiner. Brødet kan være daggammelt.
1,25 dl kremfløte
2 egg
Vegetabilsk olje til steking
½ ts naturell vaniljeekstrakt
175 gr honning
25 g smør
1 ss sherry, gjerne manzanilla
40 g valnøtter, grovhakket
Gjør slik:
Skjær rosinbrødbitene i tre centimeter brede strimler, pisk eggene sammen med fløte, sukker og vaniljeekstrakt. Hell blandingen i et fat.
Legg brødet i eggeblandingen og vend brødstrimlene slik at de er godt dekket. La alt ligge å trekke i åtte-ti minutter.
Hell oljen i en stekepanne til oljen står ½ cm over bunnen og bruk middels varme. Ha i smøret. Bruk halvparten av brødstrimlene i første omgang. Ta dem opp og la overflødig væske renne av. Stek brødstrimlene i et parminutter på hver side, slik at de blir gylden brune. Legg dem på tørkepapir, slik at de får rent av seg.
Bland sammen honning, valnøtter og sherry i en kasserolle, som du varmer lett til honningen smelter. Legg brødstrimlene i en dessertskål sammen med et par kuler vaniljeis. Hell over litt honning samt sherry- og valnøttsaus.
Søtt, godt og helsebringende
Honningen er søt og god på smak, men honningen inneholder også ganske mange helsebringende stoffer som vi alle kan nyte godt av. Honning er ofte en god erstatning til sukker.
Honning karakteriseres som den gyldne medisin. Den sunneste honningen er den tykke, litt mørke typen med hvite rester av pollen på toppen. Denne honningen er nemlig ikke pasteurisert og har følgelig ikke mistet mange av de unike stoffene som blir borte på veien når honningen blir filtrert.
Antioksidanter
Desto mørkere honningen er jo sunnere er en. Mørk honning er nemlig proppfull av antioksidanter, som for eksempel polyfenoler.
Honning har i alle år vært en viktig ingrediens i folkemedisinen. I oldtidens Egypt ble honning nevnt i 500 av 900 legemidler.
Folkemedisinen
Det finnes mange kjerringråd knyttet til honningbruk og sykdom. Varm melk med honning skal hjelpe mot dårlig søvn og vond hals. Noen dråper sitronsaft i honningen og det skal kurere luftveisinfeksjoner. Honningen kan benyttes både til utvortes og innvortes bruk.
Honning har lave PH-verdier, så bakterier trives dårlig sammen med honning.
Sukker og honning inneholder like mye kalorier, men honning er noe sunnere likevel. Det finnes blant annet sporstoffer i honningen som ikke finnes i sukker. Honningen har ca. 10 prosent høyere søtningsgrad enn sukker, så det er mulig å bruke en mindre mengde honning for å oppnå amme søtsmak enn om man bruker sukker.
I matlaging
Honning brukes ofte i matlaging, som for eksempel en erstatning for sukker i brød- og kakebaking. Honning er også godt i marinader.
Det finnes mange forskjellige typer honning og smaken vil variere ut fra den kilden til nektar som biene har hatt.
Verdens eldste kjente honning er datert til 1400 f.Kr. Honningen befinner seg i to krukker og er plassert i jordbruksmuseet i Kairo.