Denne fiskegryta er inspirert av smaker i og rundt Middelhavet. Mange vil kjenne igjen noen av de typiske spanske ingrediensene i gryta.
Apropos ingredienser, er det mange av disse i denne oppskriften. Noen av ingrediensene kan sløyfes om det ikke faller i smak, men prøv å unngå det. Det er totaliteten som gir fylden og den herlige smaken.
Disse ingrediensene bør du kjøpe inn:
600-700 gram hvi fisk, sei eller torsk
3 hvitløksfedd
1 stor gul løk
3 vårløk
4 stilker stangselleri
1-2 rød chilli
3-4 dl. hvitvin, tørr
2 bokser knuste tomater
1 squash
1 rød paprika
1 grønn paprika
350 gram poteter
1 bunt timian
1 fennikel
1 dl. kapers
2 dl oliven, sorte, uten stein
Saften av en sitron
6 ss. god olivenolje
Reker
Blåskjell
Salt og pepper
Fremgangsmåten som gitr et godt resultat:
Rens, skrell og hakk opp alle grønnsakene, løken og potetene. Husk å fjerne frøene fra chilien og paprikaen. Hell på oljen og ha alle disse ingrediensene opp i en wokpanne, stor stekepanne erl en passende kasserolle.
La alt sammen surre sammen et kvarters tid på middels sterk varme, slik at blant annet løken blir gyllen.
Tilsett hvitvin og tomatene, og muligens litt vann om dy syns konsistensen er for tykk.
Dryss over grovhakkede urter, ha i kapers og oliven, smak til med salt og pepper.
Når alt har stått på plata en halvtimes tid, skjærer du opp fisken i passe store biter som legges på toppen. Dekk til med folie eller lokk, og ladet hele «koke» i 10-12 minutter. Rett før servering legger du i reker og eventuelt blåskjell, slik at disse ikke blir seige.
Avslutt med saften fra sitronen.
Brød eller loff, samt godt smør, kan serveres ved siden av.
PS!
Viktig å passe litt ekstra på underveis, så gryta ikke blir for tørr. Etterfyll med en vannskvett eller to om nødvendig.