San Jacobos, eller Middelhavets cachopo, er en variant av den mer kjente cordon bleu. Det dreier seg om fileter av kjøtt fylt med ost eller andre ingredienser.
20-25 minutter | Enkel | Tapas, lunsj | Serveres med salat
Rettens navn refererer seg til Santiago-Jacobo-Yago, skytshelgen for byen Basel, og hans pilegrimsferd til Santiago de Compostela.
Det mest vanlige er å benytte seg av svinefilet, men kylling og storfekjøtt kan også brukes. Det blir en smakssak.
Du trenger disse ingrediensene til fire porsjoner:
- 8 svinefileter – ca. 4“x4“ i størrelse. Kokt skinke kan benyttes.
- 4 osteskiver – gulost av et eller annet slag
- ½ kopp med griljermel, eler knust kavring eller tørt brød
- 2 egg
- ¼ liter olivenolje til fritering
- Salt
- Pepper
Framgangsmåten er slik:
Er filetstykkene store kan du brette dem i to. Ellers legger du to og to skiver sammen. Legg osteskiven imellom stykkene. Vend filetene i griljermelet, smak til med litt salt og pepper. Vend filetene i blandingen. Vis eggene og dypp filetene i eggeblandingen
Filetene blir best når de friteres. Bruk så varm olje at kjøttet blir fritert og ikke kokt. Det er viktig for å få den gode, sprø smaken. Når den ene siden ser gyllen og fin ut, så snur du kjøttstykket. Har du ikke frityrkoker, så kan stekepanne benyttes.
Det er fullt mulig å bruke flere og andre typer ingredienser enn vanlig gulost. Blåmuggost, sjampinjongstuing og chevre er andre forslag.
San Jacobos er ofte en populær tapasrett, men kan også være en fullgod lunsj. Server da salat, potetstappe og/eller brød til.