Hvis du ikke allerede har vært i Middelalderbyen Àvila, er det bare å finne frem kofferten og reise av gårde. En slik unik opplevelse kan man nemlig ikke la gå fra seg. Vi vandret bokstavelig talt inn i den helt spesielle byen med det massive landemerke.
Àvila ligger vel 10 mil nordøst for Madrid i regionen Castilia y Leon. Byen, som en av få byer i vår verden, en hel bymur som er inntakt. Bymuren har hele 88 tårn, som er 12 meter høye, er altså et monster av et byggverk med sine 2,5 kilometer. Bymuren har ni porter som fører deg inn i den gamle delen av Àvila.
Det ble en begivenhetsrik rusletur, først på brostein, og deretter «oppe i luft» på gress og stein.
Tok 10 år å bygge
I 1985 besluttet UNESCOs at Àvila skulle få verdensarv-status. Det er vel fortjent, i en tid der alt for mange blir denne statusen til del. Àvila er og blir meget spesiell. Det valfarter mange turister, og spesielt spanjoler, til byen hvert eneste år.
Byen har ca. 60 000 fastboende. Byen ligger 1 131 meter over havet, og er dermed den høyestliggende provinshovedstaden i Spania. Vinterne er harde og lange, mens sommeren er korte med intens varme. De klimatiske forholdene er meget spesielle.
Det tok over 2 000 arbeidere mer enn 10 år å bygge bymuren, som er tre meter tykk og 12 meter høy. Bymuren le bygd på 1000-tallet. Muren, som altså er noe over 2 500 meter, omkranser byen som ligger høyt og fritt. Det var romerne som startet byggingen.
Kirke og festning i ett
De fleste velger å ta seg en spasertur på muren og da kan tankene gjerne la seg henspeile tilbake i tida, da en maurisk hær nærmet seg byen og Àvilas innbyggere forberedte seg på krig. Àvila kom godt fra krigshandlingene, men det er og blir en gåte hvordan bymuren kan være mer eller mindre inntakt den dag i dag.
Àvilas katedral er halv kirke og halv festning. Katedralen er bygd sammen med bymuren og hadde i gamle dager en militær funksjon. Dette er også en noe spesiell måte å bygge på.
Katedralen er hovedsakelig oppført i gotisk stil, men noe er også bygd i såkalt rundbuestil. Flere kirker utenfor selve bymuren er oppført i denne stilen.
Lange tradisjoner
Àvila har lange tradisjoner for å spille en viktig rolle i Spanias religiøse og åndelige historie. Ikke minst har Teresa de Cepeda y Alumada, mer kjent som Santa Teresa, hatt en avgjørende betydning i spansk historie. Hun ble født i 1515 og døde i 1582.
Teresa hadde ni søsken og som sjuåring stakk henne hjemmefra med håp om å lide martyrdøden hos maurerne. Jenta ble imidlertid stoppet på en høyde rett utenfor bymuren av et familiemedlem og brakt tilbake til familien. I dag er det plassert fire søyler – Quattro Postes – på stedet der Teresa ble stoppet.
Barfotkarmelitterne!
Teresa mor døde tidlig og dermed ble jenta oppfordret hos augustinske nonner og som 20-åring ble hun en del av karmelittordenen. I nærmere 30 år bodde Teresa i La Encarnacion-klosteret nord i byen. I 1560 fikk Teresa et såkalt drømmesyn, som førte til at hun gjorde opprør mot den katolske kirke. Hun ønsket å leve mer spartansk, i pakt med Jesus sin enkle livsstil, og var motstander av hvordan den katolske kirke hadde utviklet seg på.
I 1562 etablerte Teresa sitt første kloster og med det oppstod barfotkarmelitterne. Siden reiste hun rundt i Spania for å forkynne sitt strenge religiøse budskap. Àvila er sterkt preget av Teresa og det finnes egen butikk ved siden av Teresa-klosteret, der man blant annet kan kjøpe Teresa-kaker. I glasuren på kaka finner vi bilde av Teresa.
Det finnes gode overnattingsmuligheter i byen, som kan skilta med mange små, men koselige restauranter. Àvila ligger 110 kilometer vest for Madrid.