Denne varianten av tomatsuppe brukes ofte på Kanariøyene og i Andalucia. Tomatene som blir litt bleke og smaksløse sendes ikke ut i markedet, men brukes lokalt i forskjellige matretter, som tomatsuppe. Denne tomatsuppe er «piffet» opp med både tomatpure og ikke minst sherry.
55 minutter | Enkel | Serveres kald eller varm med nystekt brød
Dette er ingrediensene som trengs til 4 personer:
1 kilo store tomater, skåret i to
1 ss olivenolje
2 ss smør
1 stor løk, i skive
1 l grønnsaksbuljong
2 ss sherry, gjerne amontillado
3 ss tomatpure
salt
pepper
½ ts sukker
rømme
persille
Gjør slik:
Grillen forvarmes og legg tomatene med snittflaten på en stekeplate. Grilles i fem-seks minutter.
Smelt smøret sammen med olivenolja i en gryte over middels varme. Tilsett løk og stek i en fem minutters tid. Rør innimellom før tomatpuréen røres godt inn mens det hele stekes i to-tre minutter.
Tilsett tomatene, buljongen, sherryen, salt, pepper og sukker. Rør dette sammen og kok det hele opp. La alt koke i 20-25 minutter, slik at tomatene blir redusert og ser ut som en slags pasta.
Kjør suppa i en purèpresse og fyll den i en gryte og varm opp uten lokk. Hvis du ikke ar en slik presse, kan alt kjøres en i kjøkkenmaskin og deretter mose den gjennom en fin sikt. La suppa surre i 10 minutter og fordel deretter suppa i porsjonsboller/tallerkener. Ha litt rømme og persille på toppen – litt forsmak, men mest for pynt.
Ferskt brød smaker godt til.
Brukes i flere forskjellige retter
Sherry kan brukes i mange forskjellig sammenheng i matveien. Sherry i sauser er kanskje noe av det mest vanlige. I supper gir sherry også en rundere og mer bastant smak.
Sherry er en type sterk vin og blir primært produsert i det såkalte sherrytriangelet langt sør i Spania – El Puerto de Santa Maria, Jerez de la Frontera og Sanlucar de Barrameda.
Tre sorter
Det benyttes tre druesorter i sherry: Muskatell, Palomino og Pedro Ximenes.
Sherry lages i ulike variasjoner flere steder i verden, men sherry er et beskyttet varemerke og den ekte sherryen produseres følgelig kun i Spania. Sherry
Sherry drikkes mye i Storbritannia. Det tilskrives at de handelsreisende og sjømennene drakk sherry for å overleve overfarten fra Spania til Storbritannia på 1700-tallet. Sherry hadde, og har, høyere alkoholprosent enn vanlig vin (14 til 22 prosent) og dermed mente alle dette var ekstra god «medisin». Mange av de spanske sherry-bodegaene er i dag i britisk eie og eierskapet skriver seg altså mange generasjoner tilbake i tid.
Tilbake til maurerne
Sherry kategoriseres altså som sterk vin og har sine røtter tilbake til da maurerne regjerte i Spania. Maurerne utviklet sherrybyen Seris som senere fikk navnet Jerez. Det finnes mange typer av sherry – som: Fino, Manzanilla, Oloroso, Amontillado, Cream sherry, Sweet Sherry og Palo Cortado.
Amontillado, som brukes i tomatsuppeoppskriften vår denne gangen, er mørkere enn fino og er fyldigere i smaken.
Mange klassikere
I flere europeiske land har sherry blitt en trenddrikk. Drikken er løftet opp fra kaffeslabberas-nivået for eldre kvinner og menn til å bli en drikk man nyter ved bardiskene.
Det finnes flere konkurrenter til sherry i sterkvin-klassen. Portvin fra Portugal og Madeira fra øya Madeira er to sterke utfordrere. Marsala fra Italia, muscat fra Australia, sake fra Japan er andre klassikere i sterkvinssegmentet. Vermut er egentlig ingen sterkvin, da denne er svak vin tilsatt krydderblandinger.