Bruschetta er en enkel, men samtidig intens og velsmakende rett. Oppskriften denne gang er basert på at chorizo-pølse er en del av ingrediensene. Her er det egentlig mange muligheter til variasjon.
Enkel | Ca. 30 minutter | Tapas eller forrett
Disse ingrediensene må du ha til fire porsjoner:
175 g chorizo-pølse
1 stor løk
5 middels store tomater
2 hvitløksfedd
Litt frisk basilikum
8 skiver brød/loff
Olivenolje av god kvalitet
Pepper
Salt
Slik gjør du:
Fjern eventuelt skinn fra chorizo-pølsa og skjør den i terninger. Stek terningene på middels varme i en panne.
Hakk løken og ha den i panna sammen med chorizoen i noen minutter.
Ha deretter blandingen i en bolle.
Skjær opp tomatene og fjern kjernene. Skjær tomatkjøttet i små terninger og legge dem i bollen sammen med finhakket hvitløk. Bland alt sammen.
Rist brødet/loffskivene, som bør være ganske tynne, i litt olivenolje og i det fettet som er igjen i panna etter pølsestekingen.
Legg brødet, som kan gnis inn med litt hvitløk, på et fat og fordel blandingen. Hell av eventuell overskuddsvæske før du legger tomatblandingen på brødet. Dryss over litt salt og pepper samt olivenolje. Pynt med basilikum og server umiddelbart.
Paprika-farget pølse
Chorizo-pølse er sterk i smaken og fargerik. Rødfargen kommer fra rød paprika. Chorizo kommer opprinnelig fra Spania og Portugal.
Denne pølsevarianten er primært produsert av grovhakket svinekjøtt, men også i noen tilfeller kan chorizo ha andre kjøttingredienser i tillegg. Det benyttes alltid naturtarmer av gris.
I tillegg til paprika brukes chili. Det gir innbydende rød farge og ganske sterk smak. Paprikaen er røkt for å få en sterkere smak.
Røkt svinekjøtt
I de spanske chorizo-pølsene benyttes som oftest røkt svinekjøtt. I de meksikanske variantene bruker man kokt svinekjøtt.
Chorizo kan kjøpes som hel pølse. Er pølsa myk og fet skal den brukes til matlaging, men kjøper man en tørrere, fastere pølse er det mening at den skal skives og brukes mer som pålegg eller som tapas. Av den grunn er det viktig å sjekke type ut fra tenkt bruksområde.
Mange tonn
Det finnes ekstra røkte varianter å få kjøpt, men det er ikke så vanlig som tidligere. Noen produsenter hengerpølsene opp i et røkekammer og fyrer med eikeved. Det gir pølsene en helt ekstraordinær smak.
Det produserer ca. 75 000 tonn chorizopølse i året i Spania. Over 1000 bedrifter er produsenter.
Meget populær
Det antydes at pølsas opprinnelse stammer fra Extremadura. Det skal være funnet ordet chorizo skrevet i et prestebrev på 1500-tallet, men det finnes ingen videre forklaringer, så det er få holdepunkter om hvor pølsa egentlig kommer fra.
Chorizo-pølse har blitt meget populært over hele verden de siste årene. Også i Skandinavia har folk fått øynene opp for denne gode pølsa.