I en tid der forbrukerne velger bort olivenolje på grunn av høye priser, hyller komiteen for matvaresikkerhet og ernæring i Spania (AESAN) nettopp olivenolje.
-Olivenolje bør brukes i og til maten hver eneste dag året rundt, fastslår AESAN, som legger til at det er vel så viktig å drikke mye vann.
AESAN har altså kommet med nye kostanbefalinger til det spanske folk. I tillegg til dette med olivenolje og vann, bør man innta flere porsjoner med grønnsaker og spise minst to-tre typer frukt om dagen. Det påpekes at juice og andre fruktsafter ikke erstatter frisk frukt.
To til fire porsjoner med belgfrukter anbefales, og mengden rødt kjøtt er det nødvendig å redusere mye, for å ha et balansert og sunt kosthold. Bruk heller kjøtt fra fjærkre og kjøp fet fisk, som man bør spise minst tre ganger per uke.
Rådet er å kutte ned på alle typer meieriprodukter.
Egg kan man spise opp til fire ganger per uke, og bruk fullkornsprodukter fremfor raffinerte kornprodukter, som inneholder mye sukker.
Det er viktig å redusere saltforbruket i matlagingen, og såkalte bearbeidede matvarer skal man helst unngå.
-Rapporten er viktig for både familier og fagfolk for å oppnå bedre livsstilsvaner, sier den spanske forbrukerminister, Alberto Garzon uten å nevne at ingen av rådene er spesielt nye og revolusjonerende. Her er det mye gammelt nytt, men det er en påpekning og en oppstrammer sammenlignet med tidligere kostholdsråd.