Festivalen Spansk-Norske Dager arrangeres i år gjennom store deler av oktober. Det er åpning 7. oktober. Årets festival er den tjuende i rekken, så arrangørene kan altså notere seg for et hyggelig jubileum.
Kommentar Jon Henriksen
Det er god grunn til å sende hyggelige og takknemlige tanker til kordirigent Erland Dalen og pianist Siegmund Watty. Det er nemlig de to som i 2001 etablerte festivalen og som siden har holdt i trådene med stødig hånd. I bunn og grunn er det et lite kunststykke og en bragd, at de to har maktet å få gjennomført så mange norske festivaler på spansk jord.
Utgangspunktet for det hele, var ønsket om å få understreket og bekreftet at kultur er en viktig arena, som kan femme forståelse mellom ulike tradisjoner. Her smeltes norske og spanske tradisjoner sammen til en høyere enhet, og så vidt vi kan bedømme fra utsiden, har de to nordmennene altså lykkes meget godt. Formatet er gjennomarbeidet og solid arrangørhåndverk.
Noen vil har hevdet at Spanske-Norske Dager er en smal greie, en festival for de få. Det er en teori som ikke er korrekt, for vi tror at det er nettopp den brede profilen som har gjort det mulig å arrangere tjue slike festivaler. Uten bred appell, så hadde det kun blitt med noen få festivalarrangementer.
Om noen er i tvil, kan vi nevne at festivalen har hatt klassisk- og populærmusikk, flamenco, kor, kabaret, skuespillere og forfattere. Arve Tellefsen, Alexander Rybak, Jostein Garder, Ole Paus, Jan Eggum, Jørn Hoel, Hemsing-søstrene, Lars Saabye Kristensen, Herbjørg Wassmo og Ingvar Ambjørnsen, har vært gjester opp gjennom årene, for å trekke fram noen av de mange navn som har stått på plakaten.
«Spansk-Norske Dager er gjennom-
arbeidet og solid arrangørhåndverk»
Erland Dalen og Siegmund Wattey er altså drivkreftene bak festivalen. De to har lagt ned mye arbeid gjennom hele perioden for å skaffe til veie artister og forfattere. Imidlertid hadde det likevel ikke vært mulig å få til dette om ikke mange gode lokale krefter på Costa Blanca også hadde stil opp og støttet prosjektet.
Dalen og Wattey har favnet bredt også på samarbeids- og sponsorsiden. Her har de norske skolene, Sjømannskirken, den norske ambassaden, norske mediebedrifter og ikke minst Alfaz del Pi kommune vært trofaste støttespillere. Alle fortjener ros for stayerevne og vilje til å bidra på sitt vis, selv i vanskelige økonomiske tider som finanskrise og coronapandemi. Det har på mange måter vært en vinn-vinn situasjon for alle og gitt folk, spesielt nordmenn, på Costa Blanca mange gode og minnerike opplevelser.
Vi ber folk som har mulighet til å møte opp på ett eller flere av arrangementene i perioden 7. oktober til 29. oktober. SPANIA I DAG kommer til å følge opp med både redaksjonelle artikler og annonser.