Vi skriver 20. september og det er ensbetydende med at det er verdens paelladag. Den spanske nasjonalretten skal feires, men det blir få eller ingen arrangementer knyttet til matretten i år. Coronapandemien er årsaken.
Likevel oppfordres til at folk flest kjøper inn ingredienser og lager sin egen paella hjemme. Flere har digitale konkurranser gående, der man kan sende inn bilder av egen paella. Alfaz del Pi kommune på Costa Blanca er blant dem som har en slik konkurranse.
Paellas historie startet i Albufera i Valencia. Paella betyr «varm panne» og retten ble lagd av det man hadde for hånden. Ofte skalldyr og selvsagt ris. Paella ble tidligere forberedt på åpen ild utendørs.
Det finnes en rekke varianter av paella. Her er en oppskrift:
Til 6 personer trenger du følgende ingredienser:
- 600 gram rundkornet ris
- 3-4 kyllingbryst
- 1765 gram pillede reker
- 250 gram reker med skall
- 500 gram blåskjell
- 150 gram blekksprutringer
- 1 boks hermetiske/frosne hjerteskjell
- 5-6 sjøkreps
- 1 løk
- 2 hvitløksbåter
- 1 liten boks hakket tomat
- 1 sitron
- 1 rød paprika
- 1,5 liter fisk eller kyllingkraft
- Paellakrydder evt. safran
- Salt og pepper
- 1 dl olivenolje av god kvalitet
- 50 gram selskapserter
Ta kraften i en kasserolle og bland inn paellakrydderet. Damp blåskjellene i pannen til skjellene åpner seg. Ta dem ut av pannen og la de avkjøle seg. Halvparten tas ut av skallet. Resten spares til pynten.
Del kyllingkjøttet i biter, stek dem i olje. Tas ut av pannen.
Stek reker og sjøkreps med skall noen få minutter. Tas ut av pannen.
Rengjør pannen, ha i en halv desiliter olje, stek opp hakket løk og paprika sammen med hvitløk til overflaten er blank og fin. Bland inn de hakkede tomatene. Tilsett risen og blant alt godt sammen.
Hell deretter på kraften og rør godt. La alt koke opp og la det småkoke i ca. 10 minutter. Ha i kyllingen og blekkspruten og la alt koke i nye 10 minutter. Tilsett pillede reker, hjerteskjell og rensede blåskjell. Litt salt og pepper etter behag.
OBS! Rør ikke i pannen etter denne, men bare rist og snu litt på den.
Etter fem-seks minutter, så kan du legge på pynten, som er reker, sjøkrets, blåskjell, sitronbåter og erter.