(I disse coronatider byr SPANIA I DAG på reisereportasjer, selv om du ikke kan dra dit akkurat nå. Drøm deg imidlertid bort, og kanskje kan du få noen ideer om hvor du kan reise den dagen situasjonen i Spania igjen normaliseres.)
Spania er et av de landene i Europa hvor det spises mest fisk og sjømat. Og utvalget er enormt. Selv i nærmeste supermarked ligger som oftest et stort utvalg av fersk fisk, blekksprut, snegler og skjell på is og samler lange køer av sjømat-elskere, som snart skal hjem å lage lunsj eller middag.
Av Rikke Iuell Printz
Santa Pola skal være en av Valencia-regionens største fiskehavner. Hver ettermiddag klokka 17.00 (bortsett fra lørdag og søndag) auksjoneres tonnevis av fisk bort i et stort, moderne lokale som er spesialinnredet nettopp med tanke på denne auksjonen.
Sorteres om bord
Det er til og med laget et «galleri» for skuelystne. Lokalet ligger naturlig nok der hvor alle fiskebåtene legger til like nedenfor Plaza Constitución, kun et par minutter å gå fra El Castillo.
Fisken er ferdig sortert og ligger på is i store kasser når den bæres i land fra fiskebåtene. Kassene plasseres deretter på et samlebånd som fører fisken inn i auksjonslokalet gjennom en åpning i veggen.

Tidligere var det kvinnenes jobb å reparere fiskegarn, nå er det stort sett menn som har denne jobben.
På samlebånd
Innenfor sitter oppkjøpere på benker på begge sider av samlebåndet som går tvers gjennom lokalet. Herfra har de god utsikt til dagens fangst. Noen diskuterer med sidemannen, andre tar en rask telefon. På en storskjerm over samlebåndet vises det fotografier av hver enkelt kasse slik at alle kan få et best mulig inntrykk av kassenes innhold. Når fisken kommer til enden av samlebåndet er den solgt. Her blir kassen merket slik at det er enkelt for den lykkelige eieren, eventuelt en medhjelper, å plukke den opp og få satt den rett inn i bilen.
Det er uventet lite støy inni lokalet, og ingen dunk som indikerer når fisken «går under hammeren». Det meste foregår digitalt og i rolige former.
Eget fiskeutsalg
SPANIA I DAG snakket med et par av oppkjøperne ved enden av samlebåndet etterpå, den ene skulle til Petrer og den andre til Elche. Begge dro til Santa Pola flere ganger i uka for å sikre seg den beste fisken.
Innerst på kaia ligger en liten fiskebutikk som selger noe av dagens fangst til privatpersoner. Butikken samlet lange køer da vi var der, og var tydelig et populært innslag. Ferskere fisk får vi neppe, da må vi eventuelt fiske den selv…