Svinekoteletter, eller kamkoteletter, dampet i sider smaker godt som et alternativ til grillmat om sommeren. Istedenfor sider kan tørr hvitvin benyttes om ønskelig. Denne matretten er lavkarbo og ganske fettfri.
Tidsforbruk: 30 minutter | Vanskelighetsgrad: Enkel | Tilbehør: Serveres med landbrød
Dette er ingrediensene som du trenger:
4 stk. store koteletter
Olje eller smør til steking
4 fedd hvitløk
2 stk. paprika – en gul og en rød
1 stk. squash
1 stk. chili
3 ss. grønne oliven
1,75 dl sider eller hvitvin
Lag maten slik:
Brun kotelettene kjapt i panna, så de får fin farge. Dryss over salt og pepper. Legg kotelettene i en ildfast form med lokk.
Del opp alle grønnsakene og de andre ingrediensene i strimler og småbiter. Fres grønnsakene i stekepanna og tilsetter sider eller hvitvin.
Legg kotelettene over i panna og ha på lokket. La hele blandingen sammen trekke i 10-12 minutter til alt blir mørt og godt.
Tilsett oliven og la ingrediensene dampe nye to-tre minutter.
Nybakt landbrød og godt smør, gjør susen til denne retten.
Musserende
Sider er en lett musserende vin, som kan drikkes eller brukes som ingrediens i matoppskrifter, slik som vi gjør i denne utgaven av SPANIA I DAG.
Sider er laget av gjæret råsaft fra epler og av den grunn er produksjonen av sider størst u de områdene som dyrker mye epler. Det er i nordlige regioner i Spania eple- og siderproduksjonen er størst.
I nordvest i Frankrike, Tyskland Nord Amerika, deler av Storbritannia og i Hardanger i Norge, er andre steder hvor man tradisjonelt produserer sider.
Passer spesielt bra
Noen eplesorter passer bedre til siderproduksjon enn andre, som Cox, Prince William, Aroma, Discovery, Ingrid Marie, Lizzie og James Grivi.
Alkoholprosenten i sider varierer fra nesten ingen ting til åtte-ni prosent. Skjer gjæringen ved høy temperatur, så stiger alkoholprosenten. Det vanlige er å holde temperaturen mellom 4 plussgrader til 16 plussgrader. Med en slik temperaturprosess, fremheves eplesmaken ekstra mye.
Sidra på spansk
Sider blir også brukt som betegnelse på alkoholfri eplemost. Da er det tilsatt kullsyre. Rusbrus med eplesmak er et annet alternativ.
Det er mulig å lage eplebrennevin ved å destillere sider. I Frankrike er dette ganske vanlig, der calvados er populært.
Sidra, som sider heter på spansk, er en helt vanlig og tradisjonell tørstedrikk i Asturias og Euskadi i nord Spania. Sidra drikkes som oftest av små glass, akkurat slik nordmenn drikker akevitt.