Tarta de Santiago er en spansk mandelkake med historiske røtter helt tilbake til Middelalderen. Mandelkaka er en typisk dessert og smaker utmerket til en kopp kaffe.
1 time og 10 minutter | Middels | Dessert | Historisk kakeoppskrift
Denne kaka selges over alt i byen Santiago de Compostela. Utenfor forretningene står man med smaksprøver, og kaka kan kjøpes i forskjellige fasonger og størrelser. For mange som besøker denne pilegrimsbyen er det vanlig å kjøpe med seg en slik kake hjem – nærmest som en suvenir. Enhver restaurant med respekt for seg selv har denne spesielle kaka på menyene.
En hyllest til St. James
Tarta de Santiago eller Torta de Santiago, som det kalles på spansk, er egentlig en hyllest til St. James.
Mandelkaka representerte Spania i konkurransen Cafe Europe i 2006 og i 2010 fikk kaka såkalt PGI-status fra EU. Det gir kaka en geografisk indikasjon og PGI beskytter landbruksvarer og næringsmidler. I praksis betyr det at minst33 prosent av kake må bestå av minst 33 prosent mandler og mandlene må komme fra regionen, altså Galicia.

I Santiago de Compostela er det vanlig å promotere salg av mandelkaka. Smaksprøver er det mange av i byen.
Kors som symbol
Går vi tilbake til 1986 representerte Tarta de Santiago Spania i en bakekonkurranse, der hele verden deltok. Kaka fikk en 23. plass i denne konkurransen..
Egentlig er kaka en smule tørr og vi har smakt bedre kaker, men den er altså litt særegen. Spesielt dekorasjonen på toppen gir et henblikk på historien. I tillegg til et tynt lag med melis, så skal kaka alltid ha et kors på toppen. Det er til minne om korset til St. James og/eller korset som brukes som symbol av byen Santiago de Compostela.
Det er nødvendig med følgende ingredienser (gir seks porsjoner)
250 g sukker
250 g mandelmel
5-6 egg
160 g smeltet smør
1 ts kanel
Skall av en sitron
4 ss Amaretto, kan bruke annen søt likør
Melis, som brukes til å drysse over toppen av kaka
Slik gjør du:
Ovnen settes på 175 grader. Bland mandelmel, sukker, kanel og sitronskall i en bolle. Rør eggene godt inn uten å piske deigen så den blir seig. Rør inn smøret og hell i Amaretto.
Smør en kakeform, 22 cm., og ha i deigen. Stek kaka i ca. 50-55 minutter.
Mandelkaka avkjøles og deretter klipper du ut korset i papir eller kartong.
Ta kaka ut av formen, legg korset midt på kaka og dryss melis over. Fjern korset med varsomhet for å sikre et best mulig avtrykk.
Ofte serveres Tarta de Santiago sammen med is og sherryis er ganske vanlig, men is er ikke nødvendig.