Nå tilbys et nytt produkt i butikken i Spania, nemlig larver og gresshopper tilberedt som snacks
EU har nå regulert og godkjent distribusjonen av disse insektene som mat.
Den eksotiske, sprø snacksen finner du nå i hyllene til den franske kjeden Carrefour i Spania.
Du kan velge mellom larver av melbillen Molitor med hvitløk og urter, buffaloormer (larver) med chili eller gresshopper med røkt løk og barbeque-saus.
Snacsen er ikke billig, og med en pris på ca 7 euro for en pakke, utgjør det rundt 400 euro per kilo for larvene og 500 euro per kilo for gresshoppene.
En FN-rapport anslår at 2 milliarder mennesker spiser insekter i sitt daglige kosthold.
Insektene har et meget høyt proteininnhold, og er rike på sunt fett, kalsium, jern og sink.
Kunne dette være et alternativ under fotballkampen på TV som erstatning for potetgull?
Nettsiden bramat.no skriver dette om insekter som menneskeføde:
– Vi er opptatt av å bruke insekter i retter der man ellers ville brukt kjøtt, for å få en reell miljøgevinst, forklarer Ida Hexeberg Rustad i firmaet Myldregard AS som planlegger oppdrett av insekter i Norge.
Insekter er svært næringsrik mat
Insekter er svært næringsrike. En av grunnene til at insekter er så næringsrike er at vi spiser hele dyret. I motsetning til fisk og kjøtt hvor mye av dyret faktisk ikke spises, for eksempel bein og innmat.
Næringsinnholdet varierer også med art og hva de får av fôr. For eksempel har melorm et omega-3-innhold tilsvarende fisk og innholdet av protein, vitaminer og mineraler tilsvarer kjøtt og fisk.
Proteinet er av høy kvalitet og inneholder alle de livsviktige aminosyrene kroppen vår trenger. Innholdet varierer mye, fra 13 til hele 77 % protein.
– Insekter har animalsk protein og derfor den samme gode kvaliteten og fordøyelighet vi finner i annet animalsk protein. Dette er noen som en er fordel ved fôring av fisk, for eksempel laks, sier NIFES-forsker Erik-Jan Lock som også er leder for Network on Insects in the Circular Economy (NICE).
Innholdet av vitaminer og mineraler er høyt, særlig vitamin B2, biotin, pantotensyre, kobber, sink, selen, mangan, magnesium og fosfor. Noen insekter er også gode kilder til kalsium og folat og vitamin B12. De fleste insekter er minst en like god jernkilde som storfekjøtt.
I motsetning til kjøtt, fisk, fugl og egg, inneholder insekter kostfiber. Dette setter insekter i særposisjon ernæringsmessig, da våre vanligste fiberkilder, korn og grønnsaker, som regel ikke har samme proteinkvalitet som animalske matvarer. Insekter gir oss begge deler.
3 grunner til å spise insekter
Det er tre hovedgrunner til at vi bør spise insekter sett i en global sammenheng:
- Helse: Insekter er sunne og næringsrike og kan erstatte næringsstoffene fra kjøtt og fisk. Insekter er allerede en del av tradisjonskost flere steder i verden.
- Miljø: Å produsere insekter som mat gir lavere utslipp av drivhusgasser enn vanlig husdyrdrift. Produksjonen krever ikke avskoging og ny landbruksjord. Insekter trenger 12 ganger mindre mat enn storfe, 4 ganger mindre mat enn sau, halvparten så mye mat som griser og kylling for å produsere samme mengde protein.
- Levebrød: Å produsere insekter krever lite teknologi og lav økonomisk investering. Dette kan være en inngangsport for nytt levebrød for fattige kvinner og jordløse i verden, både på bygda og i byer
En ekstra god grunn til å spise insekter
Mange slags insekter egner seg til å spises, særlig kakerlakker, sirisser, gresshopper og melormer smaker veldig godt.
– Ferske insekter smaker bedre enn frysetørkede insekter. Melmums (melbillelarve) som er stekt i olje smaker som chips, muligens med en liten skalldyrsmak, og så er de helt tørre og knasende. Stekt melmums passer for eksempel godt i salater, sier Ida Hexeberg Rustad i Myldregard AS.
Proteinrikt mel av insekter kan brukes på samme måte som proteinpulver, for eksempel i knekkebrød og smoothies.
- Biller
- Melormer og larver
- Kakkelakk
- Bier
- Veps
- Maur
- Gresshopper
- Sirisser
- Sikader
- Blad- og plantehoppere
- Plantelus
- Teger
- Termitter
- Øyenstikkere
- Fluer