22. mars var det jubileumsfest for å feire Mesterskolens 15-årige historie i Spania.
I hele 15 år har Mesterskolen gitt fagarbeidere muligheten til å ta sin mesterutdanning i Alfaz del Pi på Costa Blanca i Spania. 22.mars var det duket for jubileumsfest for kursets 16 studenter og lærere.
-Studiet i Spania er ettertraktet og gir hele mesterbrevutdanningen med samme pensum og fagplan som hjemme i Norge, men fullføres på 1/4 av tiden, forklarer Bård Reidar Førre, som er ansvarlig for Spania-studiene.
300 fagarbeidere fra hele Norge valgt å ta mesterbrevsutdanningen sin i Spania. Alle med meget gode resultater takket være flere undervisningstimer, mer personlig veiledning og oppfølging. Dette er en viktig del av Mester i Spania-konseptet, understreker Førre.
-Hjemme i Norge er mesterutdanningen basert på kveldsundervisning, hjemmelekser, prosjektoppgaver og skolearbeid. Dette er et studium som vanligvis går over to år og som kommer i tillegg til ordinær jobb. Spania-modellen er på sin side en helt annerledes måte å ha skole på. Du forlater hjem og jobb, og har student-rollen som hovedfokus i 11 intensive uker. Du lærer og utvikler deg på heltid, sammen med gode kolleger, forklarer Førre.
Pensumet for fagarbeiderne i del 1,Bedriftsledelse, inkluderer økonomi, markedsføring, teknologi og ledelse. Alt dette skal så settes sammen i en avsluttende prosjektoppgave. Del to av mesterutdannelsen består av faglig ledelse, gjeldende lovverk og søknadsprosesser i henhold til Plan og bygningsloven.
-I år har vi fagarbeidere som rørleggere, murere, malere, tømrere og en frisør. Pensum er jobbrelatert, og prosjektoppgavene er helt sentrale i utdannelsen. I oppgaven tar studentene utgangspunkt i eget firma eller jobbsituasjon, og dette jobbes det med hele veien gjennom oppholdet. Motivasjon og egeninnsats er grunnleggende faktorer for suksess når du tar denne utdannelsen. Hver porsjon med skoletimer gir grunnlag for utvidet jobbforståelse og stimulans til neste økt med egeninnsats. Kandidatene lærer på mange måter “å løfte seg selv etter håret”. Samlet er dette sentral kompetanse – ikke minst når mesterbrevet er på plass og man skal praktisere å være arbeidsleder hjemme, sier Førre.
Tok med familien til Spania
Tom Sveen går andre år på mesterbedrift og studerer faglig ledelse knyttet til rørleggerbransjen. Gjerdrum-mannen forteller at det ville være for utfordrende å drive med kveldsutdannelse hjemme i Norge, spesielt med tanke på logistikk knyttet til familien og det å drifte eget firma.
-For min del er dette helt nødvendig. Man blir stadig påtvunget stadig nye krav om at man må enten ha mesterutdannelse eller teknisk fagskole for å få en ansvarsrett i Norge. Her er du låst i tre måneder og får ikke servet kundene dine hjemme. I bytte får du full fordypning innen faget ditt og tre måneder med intensive studier. Bedrifts- og faglig ledelse tas over to år hjemme i Norge, mens vi som går på Mesterskolen Spania blir ferdig på et halvt år. Når du i tillegg får tre deilige vintermåneder i Spania er det jo helt fantastisk, sier Sveen som har tatt med seg både kone og barn til Spania.
Kjempemulighet
Tømrer Torbjørn Orrhaug synes også Mesterskolen er en kjempemulighet for alle fagarbeidere som ønsker å videre-og etterutdanne seg.
-Når det gjelder undervisningen så er den ganske intensiv. Det betyr at man kan ikke kan ligge å dra seg i solveggen, men virkelig stå på. Det eneste jeg angrer på var at jeg valgte å skrive prosjektoppgaven på egenhånd. De andre har jobbet i grupper på to eller tre, mens jeg må innrømme at jeg sliter litt på egenhånd. Det er ikke alltid det lønner seg å være tøff i trynet, ler nordlendingen som synes at det er helt greit å være i Spania mens vinterkulden fortsatt herjer hjemme i Nord-Norge.