Lucuma
Jeg tror de aller fleste vet at raffinert sukker er usunt for oss. Selv om sukker gir rask energi, inneholder sukker ingen næring (tomme kalorier) og det sender blodsukkeret ditt i kjelleren kort tid etter det er konsumert.
Kommentar Melissa Thelwall Bjargo
For mye sukker over tid kan føre til negative konsekvenser for tannhelsen, risiko for overvekt, nedsatt immunforsvar, økt betennelse i kroppen, hormonforstyrrelser, konsentrasjonsvansker, humørsvingninger, depresjoner, angst, benskjørhet, soppinfeksjoner, diabetes og risiko for hjertesykdom.
Sukkerinntaket kan også gå på bekostning av annen næringsrik mat noe som overhodet ikke er bra for kroppen.
Anbefalingene fra helsedirektoratet er at maks 10% av energibehovet bør komme fra tilsatt sukker i snitt over tid. Det er helt ufarlig å overstige denne anbefalingen en gang i ny og ne, men å bruke opp kvoten flere dager på rad er ikke greit.
Heldigvis er det kommet mange alternativer til sukker på markedet for den som ikke klarer å gi opp søtsmaken. Helsekoster tilbyr en rekke naturlige søtstoffer som brukes som erstatning for det hvite sukkeret. Men hva er hva og hvordan virker de? Her kommer en liten forklaring:
Honning
- Det eldste søtningsstoffet mennesket kjenner. Honning har en rekke helseegenskaper, blant annet er den bakteridempende og kan fungere som probiotika (stabiliserer tarmbakterier), men den skal ikke varmes for da forsvinner mye av næringen. Unngå billig honning da denne ofte er blitt ødelagt i varmebehandlingen den er utsatt for. Manukahonning er det beste vi har.
Agavesirup
- Laget av agaveplanten i Mexico. Agave er søtere enn honning og inneholder en god del fruktose, derfor er denne sirupen ikke et spesielt godt alternativ om du vil holde sukkerinholdet lavt. Brukes kun i små mengder.
Kokosblomstsukker
- Lages når blomstene på kokosnøttpalmen skjæres over. Det pipler en sirup fra selve sårflaten som kan spises slik den er eller i tørket form. Kokosblomstsukker bør anvendes i små mengder da det er med på å påvirke blodsukkeret, men som med honning og agavesirup er dette et helt naturlig søtningsmiddel som kroppen vil klare å fordøye. Smaken er nydelig karamell og fordelene med å bruke denne søtningen er at det inneholder enkelte vitaminer og mineraler.
Stevia
- Kommer fra en plante som vokser vilt i Paraguay, Uruguay og Brasil. Indianerne har brukt denne form for søtning i hundrevis av år. Stevia er 200 ganger søtere enn sukker som gjør at vi kan kutte ned på sukkerinntaket og erstatte trygt med denne planen. Stevia kommer i pulver, dråper og suketter, og er meget populært å ha i drikke, kaker og konfekt. Stevia påvirker ikke blodsukkeret overhodet.
Lucuma
- Søt frukt fra Peru, Chile og Ecuador. Smaken er mild og fruktig, og påvirker blodsukkeret minimalt. Lucuma er egentlig ikke et søtningsmiddel, men et tørket frukt som kan brukes som søtning i desserter, konfekt og bakverk. Pulveret er dessuten rikt på vitaminer og mineraler og går under gruppen “supermat”.
Xylitol
- Naturlig søtstoff som finnes i fiberfrike grønnsaker, frukt og løvtrær. Det finnes også naturlig i kroppen. Xylitol påvirker nesten ikke blodsukkeret, og gir en kjølende smakseffekt som passer fint i kalde desserter. Dessverre kan man oppleve å få luft i magen om man inntar mye xylitol, så hold deg til maks et par tskj per dag.
Sukrin
- Erytritol er et sukkeralkohol som finnes naturlig i bl.a. pærer, meloner og sopp. Det smaker som sukker og er litt søtere i smaken enn vanlig sukker. Som med xylitol kan både smaken være litt “kald” og ved for stort inntak kan man oppleve luft i magen. Sukrin er et godt alternativ til et sukkerfritt kosthold.
For mer informasjon om disse søtsmakene, ta gjerne turen innom oss i Helsekosten i Albir. Her vil dere få tips på bruksområder.
Da ønsker jeg alle en god påske og krysser fingrene for at dere bytter ut det hvite sukkeret med alternativer som er bedre for oss.