(Foto: MatPrat).
Lutefisk – For deg som i alle fall i litt av jula ønsker å feire jul som du gjorde når du bodde i den arktiske delen av verden.
AV NILS P. LIE-GJESETH
Å feire jul i Spania er forskjellig fra norsk julefeiring. Med temperaturer som kan komme over 20 grader er dette langt fra tradisjonelle snørike, kalde vintre i gamlelandet. Selv om klimaendringer nok har ført til et mildere og fuktigere klima også i Skandinavia.
Feirer du jul i Spania er det viktig å holde på noen norske tradisjoner, samtidig med at man tar opp i seg spanske juletradisjoner og lærer sitt nye land og kultur å kjenne.
Sjøl om man bor i Spania har man gode muligheter til å lage lutefisk. Og ærlig talt, det blir ikke ordentlig jul uten lutefisken!
Lukta av lutefisk hører jula til. Derfor bruker mange å lage denne delikatessen på kvelden lillejulaften. Og hva er vel bedre måte å avslutte førjulsstresset på en å ta en par timer en sen lillejulaften kveld og skikkelig kose seg med denne delikatessen man enten elsker eller hater.
Du som bor på Costa Blanca har alle muligheter til å finne gode råvarer. Ligg unna nedfryste varianter fra ulike norske produsenter i supermarkedenes frysedisker. De kan være bra, men du vet det ikke. Lutefiskparty skal ikke være en overraskelsesfest.
Derimot drar du til Supermarcado Costa Blanca. I kjøledisken finner du vakumpakka og fersk lutefisk ¨Made in Sweden¨! Søta bror har fått brakt inn fersk torsk fra Norge og videreforedlet den til en meget oppegående lutefisk som i alle fall i fjor smakte fortreffelig. Ikke kikk på prislappen, dette må du bare ha! Du kan også få norsk lutefisk i store stykker på en rekke andre steder på Costa Blanca, som for eksempel Scandigo i Torrevieja og Super Foya Blanca i Alfaz del Pi.
Tilbehør: Det er ikke en myte at det er tilbehøret som er det vesentligste. Ertestuing, brunost, lefse, løk, flesk, hvit eller brun saus…you name it ! Til det er bare å si: Finn din egen variant. Men, dette er hva undertegnede foretrekker: Brun 3 store løk. Stek 400 gram flesk. Kjøp grov (helst fransk) sennep. Kok lyse poteter. Få tak i ribbefett, eller bruk fettet fra flesket. Det var alt. I tillegg til to glass du fyller opp med høvelig drikke, er dette eneste nødvendige tilbehør.
Fisken: La den ligg en times tid i romtemperatur. Legg den i langpanne, dryss over grovt salt og grov hvit pepper. Dekk med folie og sett midt i ovnen på 200 grader 30-40 minutter. Men pass på. Vi vil ikke ha flytende fisk, vil vi vel?
Da er det bare å varme tallerknene, sette seg godt til rette og la julestemningen sige inn over seg. I Spania !