Vakkert landskap og flott utsikt mange steder i Vall de Laguar.
Fleix er den tredje byen du kommer til når du kjører til Vall de Laguar. Fleix er den minste av de fire byene i dalen.
Fleix kjører du gjennom på sekunder. Da byskiltet dukker opp, er det to kjappe høyresvinger og så er man ute av det vesle tettstedet.
I 2015 bodde 244 innbyggere i Fleix. I dag er antallet redusert til under 200. Fraflyttingen fra disse småstedene inn i det spanske innlandet er stort og når de eldre dør, så kommer det ingen nye og tar deres plass.
Selv om Fleix ikke er rare greiene i størrelse, så har stedet eget rådhus, skole og en sosialklubb som driver med en rekke aktiviteter. Fleix er faktisk dalens administrative sentrum.
Jordbruk og frukt
Fleix ble etablert som eget samfunn i 1609 og innbyggerne har i alle år livnært seg på jordbruk. Det samme skjer i dag, men mye av jorda er forpaktet bort og eierne bor andre steder enn i Vall de Laguar. Kirsebær, moreller, oliven og mandler er noe av det som det dyrkes mest av i Fleix.
Kirken «Sant Pasqual Bailon y Santa Teresa» er forholdsvis liten, men den er likevel flott. Ikke minst er klokketårnet av ypperste merke.
Ved innkjørselen til Fleix finner vi stedets eneste vannhull. Baren minner mer om en nedlagt garasje eller verksted, men har kaldt vann og iskald pilsnerøl. Det er bare å stoppe, selv om Mattilsynet ville ha stengt slik virksomhet i Skandinavia.
Mange muligheter
Fleix er kjent under navnet «El poble d`Enmig», som kan oversettes med det midterste tunet. Altså by nummer to av fire i denne dalen.
I likhet med nabobyen Campell har Felix eget, gammelt vaskehus og et vakkert vannfall inntakt. Vannfallet bærer navnet La Fontena.
Fra Felix er det spesielt mange flotte gåturmuligheter. Den minste trappeturen, som består av ca. 2 000 trapper, starter bak skolen. Det finnes også et annet populært turalternativ, som består av ca. 5 000 trapper. Turen tar seks timer. Trappetrinnene er ikke bare mange, men de er også brede siden de er anlagt for at eslene skulle gå her.
Ser til Ibiza
Utsikten fra Fleix og de andre småbyene er god, selv om stedene ligger noe inneklemt. Fjellsidene åpenbarer seg stolte og majestetisk. Havet kan skimtes i bakgrunnen fra enkelte steder i Vall de Laguar. På en klar og meteorologisk god dag er det faktisk utsikt helt til Ibiza.
Fleix hører altså til Vall de Laguar, en dal som smyger seg inn mellom fjellene Sierra de la Carrasca og Sierra del Migdia. De som har lagd vei her i fjellheimen, har hatt en stri tørn. Vall de Laguar ligger nord i Alicante-provinsen og tilhører Marina Alta. De fire byene Fontilles, Campell, Fleix og Benimaurell ligger fra 3-500 meter over havet. I Fontilles, finnes det Europa siste sykehjem for spedalske. Det har SPANIA I DAG omtalt i en tidligere artikkel, som finnes på www.spaniaidag.no
En nasjonalpark
Klimaet i dalen er slik at det er forholdsvis midt om vinteren og meget varmt om sommeren. Gjennomsnittstemperaturen er 20 grader. Forholdene er med andre ord ypperlige for jordbruk. Vall de Laguar er formet etter elva Xalo, som renner ut i havet ved Javea.
Hele området har benevnelsen nasjonalpark. Syklister er det forholdsvis mange av i dalen, men det er flest turgåere, fugletittere og blomsterelskere i Vall de Laguar. Dyrelivet er variert, faunaen er vakker og terrenget innbyr til en rekke fotturer. Løypene har forskjellig vanskelighetsgrad og godt merket.
Finne fram
Det var araberne som først slo seg ned i Vall de Laguar, men de ble etter hvert forvist. Tidlig på 1600-tallet kom det imidlertid mange arbeidsløse innvandrere fra Mallorca, som startet jordbruksvirksomhet. Den dag i dag finnes det familier i dalen som bærer typiske mallorkanske navn.
Kommer du med bil fra Javea ta N32 og CV 72 til Pedreguer. Fra Pedreguer ta CV 733 til Benidoleig og Orba. Deretter CV 715 mot Callosa d`en Sarria og så tar man inn på CV 718. Et alternativ er også å kjøre inn Jsalondalen og følge skilt mot Vall de Laguar.