Følg oss gjerne på Facebook ??
Calabacines al horno, eller gratinert squash, er både sunt og velsmakende. Retten er enkel å tilberede. Oppskriften er basert på at fire personer skal spise, men skal retten være som tilbehør, så kan man regne dobbelt så mange personer.
1 time | Enkelt | Vegetarrett eller som tilbehør til kjøtt
Dette er ingrediensene som trengs:
1 kg squash
1 stor løk
700 g bifftomater
1 kvist timian
3 hvitløksfedd
125 g manchego ost eller Jarlsberg, reven
6 ss olivenolje
Salt
Pepper
1 ts paprikapulver
Litt hvetemel
Gjør slik:
Finhakk løken og hvitløken. Varm 2 ss av olivenolje i en stekepanne og stek løken til den er myk.
Dypp tomatene kjapt i kokende vann. Trekk av skinnet og del tomatene i to. Skjær deretter tomatene i terninger. Legg tomatene i stekepanna sammen løken og tilsett krydderet. La alt småkoke i fem-seks minutter.
Forvarm stekeovnen på 200 grader. Rens og skyll squashen, og skjær den i ½ cm. tykke skiver. Krydre squashen og vend dem i hvetemel.
Varm ca. 3 ss av olivenolja i stekepanna og stek squashen slik at skivene blir gyldenbrune. La squashen renne av seg på et papir.
Pensl en ildfast form med resten av olivenolja. Legg squashskivene i bunnen av formen og fordel tomatsausen over squashen. Strø ost over som en slags topping.
Sett formen midt i stekeovnen i et kvarters tid eller til osten er gratinert, gylden i fargen.
I Spania er det ganske vanlig å servere poteter til denne retten om man ikke har kjøtt til.
Anvendelig!
Stikkordet for squash er anvendelig. Squash kan nemlig brukes i i veldig mange forskjellige sammenhenger og benyttes i matlaging i en rekke land verden over.
Smaken på squash er saftig og forholdsvis nøytral, men squashen har en fantastisk evne til å trekke til seg smaker fra det som den blandes sammen med. Konsistensen er fast og jevn.
Kort koketid
Squash kan spises rå, strimlet, revet, i terninger eller skiver. Kombinasjonene er utallige. Du kan bruke en kniv for å skjære squashen i skiver eller terninger. Bruk gjerne en ostehøvel for å få flate bånd.
Squash trenger veldig kort koketid, så legg i grønnsakene helt mot slutten i f.eks. supper.
Denne grønnsaken finnes i forretningene hele året. I Norge importeres mye squash fra Spania og Nederland. Den skandinaviske squashsesongen strekker seg fra mai/juni og til september.
Andre navn
Oppbevar ikke squash i kjøleskapet. 12-14 grader er beste temperatur. Grønnsaken tørker fort og har følgelig kort holdbarhet.
Squash er fattig på kalorier, men er til gjengjeld meget rik på kostfiber, derfor er squashen så sunn. Blant annet er squashen en utmerket kilde til V-vitaminet folat, mineralet kalium og magnesium, samt A og C vitaminer. I skallet finnes det store mengder med K-vitamin, så bruk dette på en eller annen måte også.
Squash kalles i mange land for zucchini og courgette.