Bacalao a la catalana – torsk fra Catalonia –smaker nydelig. Betegnelsen a la catalana er et signal om at retten inneholder rosiner og pinjekjerner.
35 minutter | Middels | Kan serveres med kokte eller stekte potete
Det er nødvendig med følgende ingredienser til fire personer:
4 torskefileter, ca. 150 g
6 ss olivenolje, extra virgin
Salt
Pepper
2 store tomater, delt i to
5-600 g babyspinatblader
3 fedd hvitløk, knust
60 g rosiner
60 g pinjekjerner
Sitronbåter, til servering
Gjør slik for et godt resultat:
Legg rosinene i en bolle md varmt vann. La alt trekke i et kvarters tid. La rosinene renne godt av.
Ha p9njekjernene i en tørr stekepanne. Rist kjernene i 1-2 minutter på middels varme. Pinjekjernene skal være gyllenbrune.
Varm olivenoljen i en stekepanne med lokk over middels varme. Tilsett hvitløk og stek et par minutter til løken er gyllen. Ta opp hvitløken og kast den i søpla.
Legg spinaten i stekepanna, legg på lokk og stek i fem minutter eller til bladene «faller sammen». Ta av lokket, rør inn rosinene og pinjekjerner. Kok til all væsken er borte. Hold maten varm.
Pensle fisken med olje, smak til med salt og pepper. Legg fisken under forvarm grill og grill i ca. 10 minutter.
Legg også de fire halve tomatene på grillen.
Fordel spinaten på tallerken, legg torskefileten på toppen og tomaten ved siden av. Pynt med et par sitronbåter.
Delikat og mild
Babyspinat har en delikat smak. Smaken er mild og aromatisk. Babyspinat kan spises rå i for eksempel salater, men som oftest varmebehandles spinaten. Dette er meget sunn mat.
Babyspinat høstes noe tidligere enn vanlig spinat. Når bladene
fortsatt er små høstes babyspinaten. I motsetning til andre salattyper, så danner ikke spinaten et fast salathode, men vokser ut i en mengde små, næringsrike blader.
Asia og Europa
Opprinnelig kommer spinaten fra Asia, der grønnsaken mange
steder er viltvoksende. I minst tusen år har spinaten blitt dyrket
og produsert i Europa. Den norske sesongen for spinat
er i perioden mai til og med oktober. Ellers i året importeres det
forholdsvis store mengder spinat fra Spania og Italia.
Hvis det er noen grønnsak som fortjener betegnelsen supergrønnsak, er det nettopp babyspinat. Spinaten er full av kostfiber, vitamin A, B-vitaminet folat, C-vitamin og kalium. I tillegg er babyspinaten kilde til vitamin E, B6, magnesium og kobber.
Rustfritt stål
Spinat oppbevares best i plastpose eller plastboks i kjøleskapet.
Hvis spinaten har blitt slapp og dårlig, så kan man prøve og «kvikke» opp salaten ved å ha den i iskaldt vann i noen sekunder.
Hvis man skal skjære opp spinat, er det viktig å huske på at kniv
av rustfritt stål må benyttes. Kniv av vanlig jern vil nemlig reagere med garvesyra/polyfenolene i spinaten, og både kniv og spinat blir misfarget. Spinat tilhører amarantfamilien
og bærer på latinsk navnet spinacia oleracea.










