Det begynte med en pilegrimsreise for ti år siden. Tirsdag 22. november skal bergenseren Arne Sæle holde sitt femte foredrag i Sjømannskirken i Torrevieja. Denne gangen skal det handle om Cuba.
Det var 82-åringen Arne Sæle som holdt det aller første historieforedraget i Sjømannskirken høsten 2007. Noen måneder tidligere hadde han sammen med kona Svanhild Hermstad og en gruppe venner vært på pilegrimsvandring i Nord-Spania. Så spennende var denne turen at den ble gjenstand for et foredrag i Telenor pensjonistforening i Bergen.
Godt besøkt
Dette foredraget gikk ikke helt som det skulle, for det ble ikke noe lysbildeforedrag, da pæren i framviseren røk akkurat i starten. Arne måtte muntlig berette om opplevelsene i Spania.
Så vellykket ble dette at også turvennene ville høre foredraget – og se bildene. Sjømannspresten i Torrevieja hørte om foredraget, og tilbød plass. Vennene samlet seg i et stillerom i kirken og det var tolv personer til stede da rekken med historiske foredrag ble innledet – for ni år siden. Siden har det vært en lang rekke godt besøkte foredrag i Sjømannskirken.
Arnes femte foredrag
Spanske erobringer i Amerika, spanske konger og byggekunst i Spania, har vært temaer i Arne Sæles tidligere foredrag. Temaet tirsdag 22. november i år oppsto etter en tur til Cuba i fjor.
– Både jeg og min datter Kari er interessert i musikk – og ikke minst cubanske rytmer. Derfor dro vi på en 10-12 dagers tur og opplevde mye spennende og interessant. Det handlet ikke bare om musikk, men også mange andre forhold. Da oppsto tanken om et nytt foredrag i Torrevieja, forteller Arne Sæle.
Foredraget denne gangen har to hoveddeler. Det tar for seg Spanias erobring av Cuba på 1500-tallet. Så følges utviklingen fram mot vår tid. Arne Sæle tar ikke bare for seg turistbildet av Cuba, men går også inn på de mer negativ sidene ved dette samfunnet – og det som har skjedd siden diktatoren Baptista ble avløst Castro-regimet i 1959.
– Jeg har forsøkt å ikke vinkle det for politisk, men se det i en historisk ramme, forteller Sæle. Denne gangen stiller han med både ord og bilder i sitt foredrag.
En allsidig 82-åring
– Min historieinteresse oppsto da vi reiste rundt i Spania og opplevde de mange historiske minnene – som Alhambra i Granada og mye annet. Da fikk jeg også interesse for Spania generelt, forteller 82-årige Arne Sæle.
Han har ingen faglig bakgrunn i historie og kultur, Sæla var ansatt i Televerket det meste av sitt yrkesliv. Han startet nærmest som telegrafbud i ungdommen og gikk gradene på teknisk sektor i det gamle telefonselskapet. Han var transmisjonstekniker og hadde administrative stillinger. Etterpå engasjerte Sæle seg i en velferdsorganisasjon i Televerket. Det bragte han til Spania, der han og kona senere – i 2004 skaffet seg egen bolig i Torrevieja. Der er de aktive medlemmer i mange kulturaktiviteter – ikke minst i Fjellturgruppa.
Ingen synger mer
Det er neppe noen i den norske kolonien i Torrevieja som synger mer enn Arne Sæle. Tre ganger i uka er det øvelser – i Coro Nordico, i Armonia de Noruega og i ”Just4Friends”. Så har han da også virkelig lang erfaring.
– Jeg startet som musiker, spilte piano i storband i 22 år – før jeg kom med i Televerkets bedriftskor i 1994, forteller Sæle. Bergenseren er fortsatt med, selv om han har passert de åtti.
Holder høyt nivå
– Jeg har sunget og spilt siden jeg var en smågutt, men noter er det dårlig med, fastslår bassen i ”Just4Friends”.
Det kan ikke merkes når de fire karene klinger rent og melodisk sammen på sine konserter. De holdet et høyt nivå.
– Sangen, og spesielt ”Just4Friends” betyr mye. En av gutta sa en gang at uten dette samarbeidet var det ingen grunn til å dra ned til Spania. Jeg kan nesten være enig, mener Arne Sæle.