Ekteparet Katherine og Harald Schalde fra Kristiansund kjøpte for fire år siden en nedslitt vingård i Yecla i Murcia-regionen i Spania. I disse dager forvandles stedet til en vakker oase med eget hotell og bodega.
Vinmarkene bølger seg grønt og duvende mellom fjellsidene. Vi skal ikke mer enn en liten time inn fra Alicante-kysten før vindistriktene åpenbarer seg. Yecla er mer kjent for møbelproduksjon enn vin, men det er her er familien Schalde nå bruker tid, krefter og økonomiske ressurser på å utvikle Casa Boquera.
En million kroner
Det var altså for fire år siden at Katherine og Harald Schalde bladde opp en million norske kroner og kjøpte en liten vingård på Finn.no av en annen nordmann. Planene var den gangen ikke så storslagne, men visjonene og ideen har kommet til etter hvert som kristiansunderne ble kjent med naboene og området.
-Vi skjønte raskt at det lå et utviklingspotensial her, innrømmer Harald og retter på stråhatten han bruker når han virkelig lever livet som druebonde.
I dårlig stand
Den vesle vingården var ikke i spesielt god forfatning. Familien begynte med å kaste ut alt som var i det eneste huset som var på eiendommen. Vegger ble malt og nye møbler kom på plass, slik at huset ble beboelig.
-Det viste seg at vinstokkene var ødelagte, så vi måtte ta opp alle sammen. Deretter sådde vi korn på området for å sikre oss at jorda skulle bli frisk nok til å plante nye vinstokker etter en tid. Det var en omfattende og nødvendig prosess, forklarer Kathrine, som etter å ha kjøpt vingård har tatt sommelierutdannelse, slik at intet overlates til tilfeldighetene.
Kjøpt opp mer
Takket være oppkjøp av naboeiendommer råder Casa Boquera over 150 mål med vinstokker i dag. En det er ikke høstet noen druer på egen eiendom for den planlagte økologiske vinproduksjonen ennå, men druekjøp og vinproduksjon er familien Schalde likevel i full gang. Ny bodega er bygd og en anerkjent vinmaker er for lengst på plass.
-Vi har kjøpt inn druer fra andre bønder for å komme i gang, sier Katherine og viser oss rundt i en splitter ny bygning som huser ståltanker, der vinen godgjør seg. Smaksprøvene avslører at den økologiske vinen vil bli god. Etiketter skal designes og om noen måneder skal vinen kunne være i salg.
Ny, flott bodega
Den moderne bodegaen, som ligger midt i vinmarkene, skal etter hvert bestå av ett byggetrinn til. Det skal bli butikk, en underetasje med muligheter for vinsmaking og servering, samt en stor terrasse. Der skal gjestene nyte utsikten, nippe til et glass vin og kose seg. Bygningen inneholder nå kontor, laboratorium og produksjonshall.
-VI avventer til at det er mulig å få tilgang på EU-midler, så fase to vil komme i 2017 eller 2018, opplyser Harald Schalde.
Ny energi
Hotell med 11 rom, svømmebasseng, hage og restaurant med egen Michelin-kokk skal friste skandinaviske, spanske og andre gjester til å besøke Casa Boquera.
-Vi håper at dette stedet skal gi folk ro og fornyet energi, sier Katherine og Harald Schalde til SPANIA I DAG, samt at de legger til at det skal satses på vielser og bryllup.
Det mures og snekres. Hotellbygningen begynner å ta form og håpet er at alt skal være ferdig ved jule- og nyttårstider, slik at man kan åpne en gang ut på våren. Uansett blir det ingen åpning før alle detaljer er på plass.
Velfungerende viktigst
-Vi bruker den tiden vi trenger og har forskjøvet åpningsdatoen flere ganger. Det viktigste for oss er alt blir velfungerende og bra, sier Harald.
-Spansk byråkrati bakgrunnen for forsinkelsene?
-Det er en kombinasjon av at vi har endret noe underveis, slik som restauranten i underetasjen som har kommet til etter at vi har tvilt oss frem til en avgjørelse. Det har også vært litt for lite folk i arbeid i perioder, men slik er situasjonen og den forholder vi oss til.
Entreprenør i Norge
Hotellbygningen blir arkitektonisk fint inn i landskapet, svømmebassenget ligger som et slags hjerte midt mellom fløyene. Rommene har bølget tak og er noe forskjellig i størrelse. Suiten på toppen blir av det skjønne og behagelige slaget. Arkitekt Jose Maria Abellan Aleman har hatt en stødig hånd om prosjektet, der det blant annet er brukt mye glass for at det flotte spanske lyset skal komme til sin rett.
Harald Schalde er selv entreprenør og har tjent pengene sine gjennom Trio Hus i Kristiansund. Han kan faget, følger opp arkitekt og byggeleder så godt det går. I perioder er Schalde imidlertid hjemme i Norge, men det blir mer og mer tid som brukes i Spania. Schalde elsker å gå med saksa og klippe druestokkene.
Stortrives blant vinrankene
-Jeg trives med å ha noe å gjøre, så det å gå rundt på vinmarkene noen timer hver dag liker jeg.
-Og dette eventyret koster mye penger?
-Det går med noen kroner, men vi mener at det er verdt det, sier Harald Schalde og nipper til kaffekoppen, mens han smiler tilfreds og koser med hunden Frøya. Spansk hund som adlyder norsk. Mer idyll og harmoni skal man lete lenge etter.