Mange steder i Spania spises det kastanjer og drikkes vin på denne tiden av året. Kastanjer hører nemlig høstkosen til, men i år er kastanjefestlighetene og tradisjonene noe truet. Tørken har litt av skylda.
Sist helg var det rigget til stor fest i den vesle byen Yunquera i Malaga-provinsen, for da ble «Ferie del Vino y la Castana» avviklet. 15 000 mennesker koste seg i to dager.
Mindre enn vanlig
Et skår i gleden var at det kun er høstet drøye 200. 000 kilo kastanjer i kommunen så langt i år. Det er langt mindre enn vanlig for et sted som har 300 hektar med kastanjetrær, men lite nedbør er årsaken til de dårlige avlingene. Avlingene var dårlige i fjor også.
Vin- og kastanjefest ble det uansett. Søt Malaga-vin flommet i strie strømmer og det var konkurranse om hvem som hadde de beste ristede kastanjene. Det ble også servert en bønnerett, som kalles «Malcocinao» – dårlig laget… I Malagas bydel Alcauin har man en egen «Dia de la Castana» i november hvert år.
Spise hjemme
Ristede kastanjer er for mange en delikatesse, og i Spania er det på denne tiden av året mulig å kjøpe varme kastanjer på hvilket som helst gatehjørne. Eldre kvinner og menn «griller» kastanjer og selger. Prisen er ganske stiv, men det ser ikke ut til å affisere dem som er glade i disse nøttene. Kastanjer kan også kjøpes i butikken og tilberedes hjemme. Lag et snitt i kastanjen og legg dem i langpanna i stekeovnen. Varmes opp til åpningen blir mørkebrun.
Kastanjer er, akkurat som nøtter, sunt. Det er blant annet mye proteiner, mineraler og noe C-vitaminer i kastanjer.
I matlagingen
Varme kastanjer blir mer som snacks å regne. Kastanjer brukes også i matlaging, og det er mulig å lage kastanjesuppe og kastanjesaus.
Spania eksporter mange tonn kastanjer hvert år til USA. I begynnelsen på 1900-tallet ble nemlig amerikanske kastanjetrær angrepet av sykdom og siden har landet valgt å importere denne nøttetypen.
Det finnes flere typer kastanjer utover den søte, spanske kastanjen. Vannkastanjer fra Asia blir benyttet mer og mer i Europa. Legg merke til at de norske hestekastanjene som finnes i Norge er giftige og kan ikke spises.