Vanskelighetsgrad Enkelt
Tidsbruk 60 minutter
Tilbehør Serveres med fersk brød
Denne retten – Flamenco-egg – har sin opprinnelse i Andalucia-regionen. Flamenco-egg kan minne litt om pytt i panne.
Følgende ingredienser er nødvendig til fire personer:
8 egg
250 g poteter, gjerne melne
1 løk
2 hvitløksfedd
3 ss olivenolje
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 løk
175 g serranoskinke
150 g chorizo-pølse
500g bifftomater
200 g erter, gjerne frosne
1 ts paprikapulver
salt
pepper
Gjør slik:
Skrell potene og skjær dem i passe små terninger. Varm oljen i en stekepanne på middels varme og stek terningene i fem-seks minutter.
Finhakk løken og hvitløken, skjær paprikaen i små terninger og legg alt i pannen.
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Skjær skinken i små terninger og pølsen i passe tykke skiver. Legg dem i pannen og la alt steke på middels varme i åtte-ti minutter.
Dypp tomatene raskt i kokende vann og dra av skinnet. Del tomatene, fjern frøene og hakk kjøttet grovt opp. Ha tomatene i stekepannen sammen med ertene, krydre med salt, pepper og paprikapulver. Blant alt godt sammen og la ingrediensene steke i seks-sju minutter.
Ta en ildfast form og smør denne godt med olivenolje. Ha alt fra stekepannen i formen og fordel de åtte eggene på toppen. La formen stå midt i stekeovnen i ca. 10 minutter til eggene er klare. «Pynt» med litt ekstra paprikapulver på toppen.
Flamenco-egg serveres gjerne med nystekt brød eller loff, samt godt smør.
Aromatisk og søt
Bifftomater er de største tomatene som finnes på markedet. Disse store tomatene er ekstra aromatiske.
De store bifftomatene er fastere enn andre tomater. Fruktkjøttet har også mer aroma, altså en noe kraftigere smak. Det er slik, at desto flere kamre en tomat har, jo bedre kvalitet har tomaten.
Rik på kostfiber
Bifftomater kan kjøpes hele året. Norge importerer mye tomater fra blant annet Spania. I tillegg er det en del tomatimport til Norge fra Belgia og Nederland.
Bifftomatene skal, akkurat som andre tomater, ikke oppbevares i kjøleskap. I kjøleskapet blir tomatene bløte og mister smak. Den beste temperaturen for oppbevaring er 10-12 grader.
Den vakre røde fargen til tomaten kommer fra plantestoffet lykopen. Bifftomater er rik på kostfiber, men er ganske kalorifattig. Tomaten er en fin kilde til betakaroten og C vitaminer.
Ikke grønnsak
De fleste anser tomaten som en grønnsak, men den er i utgangspunktet en frukt botanisk sett. Tomaten er altså som et stort og saftig bær å regne. Tomatplanten er ett årlig og kan bli opp til 12-13 meter høy. Planten krever mye næring og lys.
Opprinnelig kommer tomaten fra Sør Amerika. På 1500-tallet kom tomatplanten til Europa fra de spanske koloniene sammen med mange andre nye planer, som tobakk, poteter og mais. Etter 1540 er det kjent at tomatplanten ble durket i Middelhavsområdene.
I dag benyttes tomater i alle verdens matkulturer.