På sin vei til fornøyelsesparken Dinopark eller lagunene i Les fonts de l´Algar i Callosa d’en Sarria kjører tusenvis av turister hvert år rett forbi restauranten Fonda Galiana i Calle Colon nr 15 – lykkelig uvitende om at de går glipp av en av Costa Blancas ypperste kulinariske opplevelser.
Fonda Galiana ble etablert i 1936 og er den eldste restauranten i byen. Fonda betyr rom og gjenspeiler spisestedets stolte historie som vertshus. I dag holdes de kulinariske ferdighetene til Maria Teresa Bernabeu, spisestedets grunnlegger, i hevd av døtrene Rosa, Teresa og Carmen Galiana.
-Det var vår mor som i sin tid hadde den fantastiske idéen om å starte restaurant her. Hun var en driftig dame som tilbrakte hele sitt liv her i Callosa. Etter først å ha åpnet hun en butikk i disse lokalene startet hun en taberna og gikk deretter over til å drive et vertshus. Under tiden det var vertshus her kunne vi tilby 25 rom som var i drift hele året. I dag fokuserer vi utelukkende på restaurantdriften, sier Teresa Galiana stolt.
-Hva er hemmeligheten bak restaurantens suksess?
-Bakgrunnen for Fonda Galiana sin mangeårige suksess er nok satsningen på tradisjonelle spanske matretter hvor man bruker lokalt produserte råvarer av ypperste kvalitet. Vi spesialiserer oss innen tradisjonelle retter fra Callosa og noen av våre mange spesialiteter inkluderer Suquet de gamba, olleta, cannelloni, lammestek , fideuá, paella og hjemmelagde kaker. I tillegg lager vi Mincho callosino, som er en type pizza som man gjerne spiser om vinteren, forteller eldstesøster Rosa på 80 år ivrig.
Møteplass for alle
En annen suksessfaktor har vært restauranteiernes evne til å skape en møteplass for lokalbefolkningen. Det fikk SPANIA I DAG oppleve med egne øyne. Dagen vi avla Fonda Galiana et besøk var det satt opp langbord og restauranten var fylt til randen med flere hundre feststemte personer som feiret valget av nye ambassadører til byens Moros y cristanos-feiring med en tre-retters middag ved spisestedet. Men, hva med turistene? Utgjør turister også en vesentlig andel av restaurantens gjester spør vi de tre søstrene.
-Ja, det kommer en del turister hit – men ikke i like stor grad som for noen år siden. Nå er det roligere på den fronten. Det kan skyldes at det er mange som lurer turistene og som kun er ute etter turistenes penger. Her er det ingen som forlater oss uten å være kjempefornøyde, understreker Teresa Galiana.
-Har dere også norske gjester?
-Det er svært få nordmenn som bor i Callosa. Nordmennene som kommer hit holder vanligvis til i Alfaz del Pi. Nordmenn er det beste som finnes og det er spesielt mange nordmenn som besøker restauranten om vinteren, avslutter de tre søstrene.
At noen av restauranten Fonda Galiana sin norske stamgjester har frekventert restauranten i 25 år er lite overraskende. Etter et perfekt restaurantbesøk kommer også vi garantert igjen!
Si anbefaler:
Arroz en costera
Micho callosino
Ovnsbakt lammestek
Dulces de níspero