Spania er Europas største jordbærprodusent og blant verdens femte største. Nå skal jordbærene fra Spania bli enda mer smakfulle, for det forskes på at både smak og duft skal bli lagt bedre enn i dag. Samtidig er det knyttet store utfordringer til den omfattende jordbærproduksjonen.
Hovedtyngden av spanske jordbær kommer fra Huelva-området i Andalucia. 6. 500 hektar areal produseres det jordbær på i denne regionen.
Genetiske analyser
I sesongen 2014-15 produserte Spania vel 300 000 tonn jordbær. 220 tonn eller 72 prosent gikk til eksport. Eksportverdien var på 417 millioner euro.
Det gjæres kontinuerlige genetiske analyser av jordbærene og jordbærplantene, slik at bærene kan bli bedre. Med høyere kvalitet desto mer penger til produsentene og mellomleddene.
Fremtidens jordbær vil få en litt annen smak og det vil lukte enda sterkere jordbær enn i dag.
I Spania i dag finnes det ca. 600 forskjellige sorter med jordbær.
Hvor sunt er det?
Jordbær slik vi kjenner bærene i dag, er et resultat av flere års krysningsprosesser av ulike viltvoksende arter. Matjordbær er kjent fra romertiden, mens de dyrkede bærene først kom på 1800-tallet. Jordbær er egentlig en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.
De lærde strides om hvor sunt det er å spise jordbær. Det finnes mye fenoler i bærene, som er en kraftigste av alle antioksidanter. Jordbær er fullt av næringsstoffer og er kalorifattig, samt at det er mye C-vitaminer og vitamin A i jordbær.
Går med mye vann
Baksiden er medaljen er at jordbærene i Spania, og mange andre steder, blir sprøytet med plantevernmidler. Spanske matvaretilsynsmyndigheter har jobbet intenst med problemet, men det er usikkert om man har kommet i mål med å rydde opp i dette.
En annen utfordring for Europas største jordbæreksportør, er miljøproblemene som skapes i kjølvannet av jordbærproduksjonen. Det går med enorme mengder vann og mye av vannet kommer fra illegale borehull. Lokale myndigheter har lukket øynene for problemene siden jordbærproduksjonen skaper titalls tusen med arbeidsplasser.
I tillegg til Spania, så produseres det mye jordbær i Kina, USA, Tyrkia og Mexico.