Når noen bryter seg inn i andres hus og slå seg til der skaper det ikke bare problemer for huseieren – men ofte også for naboene. Både på La Siesta og San Luis er det mange som fortviler – men banken som eier husene gjør ingenting.
Av Per Arne Skramstad
Dette var et av problemene som ble tatt opp på et møte mellom kommunen og beboerne sist uke. På dette andre møtet i rekken ble det også tatt opp ting som skaper fortvilelse i nærmiljøet.
Det er tyver som har slått seg ned i de tomme leilighetene, og derfra bedriver innbrudd og tyverier. Politiet er varslet, men de kan ingenting gjøre så lenge ikke huseier anmelder forholdet og vil ha ut de ubudne gjestene. Heller ikke kommunen kan bidra, det understreket byråd Carmen Morate under beboermøtet i Sjømannskirken på la Siesta. Det eneste naboene kan gjøre er å legge press på banken, få dem til å aksjonere, mente byråden.
I Spania er regelen at den som har nøkkelen til en leilighet også disponerer den. Selv om den egentlige eieren er sterkt imot. Skal eieren få de ubudne kastet ut må det rettslig kjennelse til, og det kan ta tid. Slik beskrev kommunens representant den aktuelle situasjonen.
Politikrise i Torrevieja
Torrevieja kommune fortviler over politi-situasjonen i byen. I dag er det femti lokalpoliti-folk i aktivitet for en befolkning på 100 000. Store interne problemer i det lokale politikorpset har ført til en serie med sykemeldinger. Politiet har nå bare halvparten av den styrken de trenger, fortalte byråd Morate på beboermøtet.
Flere lokalstasjoner har stått tomme lenge, blant annet politistasjonen på La Siesta. Men denne er nå bemannet igjen, takket være innspillene fra beboermøtene.
Det er det lokale politiet byen som er i krise. Fortsatt er det Guardia Civil som tar seg av de alvorlige politisakene. Politiordningen i Spania er som kjent meget innviklet og uforståelig for nordmenn som er vant med ett politikorps.
Det er minst fire ulike politi i Spania – noen av dem er lokalt basert. Men på landsplan er det tre viktige.
Lokalpolitiet
De kalles Policía Local, Municipal eller Guardia Urbana. De tre uttrykkene dekker over det samme korpset som i det daglige hører under kommunene.
De finnes i byer med over 5.000 innbyggere, og de har mange av de samme arbeidsområdene som Policía Nacional. Det vil si kriminalitet, trafikk, parkering og ansvar for alminnelig ro og orden. Mange vil si at lokalpolitiet er et slags ”kommuneansatt securitas”.
I byer under 5.000 innbyggere ligger dette ansvaret hos Guardia Civil, mens de i noen byer får hjelp av såkalte Vigilantes Municipales, frivillige som har noen begrensede oppgaver.
Guardia Civil
Sivilgarden Guardia Civil er opprinnelig et militærpoliti, som er omgitt med størst respekt. Det er kanskje ikke uten grunn, for korpset ble grunnlagt i 1844 og har hatt tette forbindelser til forsvaret. Det båndet ble fjernet ved gjeninnføringen av demokratiet og grunnloven i 1978. Selv om det stadig betegnes som et paramilitært korps, så hører det i fredstid ikke under forsvarsministeriet, men under innenriksministeriet.
Oppgavene er mange og inkluderer patruljering i landområder, kontroll med skytevåpen og sprengstoff, patruljering av motor- og landeveier, kyststrekninger, havner og lufthavner, håndheving av miljø- og bevaringslovgivningen, samt terrorbekjempelse. Det er kort også politioppgaver som kan sammenlignes med de norsk politiet har ansvar for.
Policía Nacional
Nationalpolitiet hvis fulle navn er Cuerpo Nacional de Policía, finnes i byer med flere enn 20.000 innbyggere. Korpset ble så sent som i 1986 opprettet i sin nåværende form ved en omlegging av bl.a. det tidligere Superior de Policía som var best kjent som et sivilkledd politikorps. De håndhever generell lov og orden, bl.a. kriminalitet, immigrasjon og rettsmessige anliggender.