Relish eller chutney av nisperos smaker godt som tilbehør til ost, skinke og kylling. Av nisperos kan man også lage marmelade eller gele, men denne gange har vi altså valgt en liten rett som passer best sammen med andre matretter.
25 minutter | Enkelt | Tilbehør, på havrekjeks
Du må ha følgende ingredienser til fire porsjoner:
6 nisperos
2 ss druekjerneolje
2 ss brunt sukker
Saften av en lime
2 ss hvit balsamico eddik
Noen få knuste pepperkorn
Gjør slik:
Skrell nisperosen og fjern eventuelle frø. Skjær frukten på langs, slik at det blir små staver.
Varm oljen i pannen og legg i frukten. Stek forsiktig på svak varme i tre-fire minutter til nisperosen begynner å bli myk. Hell deretter limejuicen og sukkeret i pannen. Rør varsomt rundt til alt sukkeret er løst opp. Ha opp i pepperet og bland alt sammen til en seig deig.
Ta opp i eddiken og varm opp forsiktig.
Denne relishen kan serveres kald på kjeks og for eksempel til ost, en den kan fungere godt som tilbehør til kylling eller kalkun. Da må relishen være varm.
Orientalske aner
Nisperos er synonymt med Callosa d`En Sarria nord på Costa Blanca. Under enorme plastduker vokser nisperosen som er på sitt beste i disse dager. Frukte regnes som spansk, men har orientalske aner.
Den spanske nisperosen er etterkommer av den japanske nisperosfrukten, som opprinnelig kommer fra Kina. Til å begynne med var treet og frukten brukt som dekorasjon i hagene til folk, men etter hvert fant man ut at frukte var velsmakende og følgelig spiselig.
Kom sjøveien
Som så mye annet i matveien, var det spanske sjømenn som tok med seg nisperosen hjem. For over tusen år siden kom nisperosen til Sagunto i Valencia. Gradvis spredde fruktdyrkingen seg til andre deler av Spania, men i Alicante-regionen står produksjonen fortsatt meget sterkt. I Callosa d`En Sarria har bøndene tjent seg rike på dyrking av nisperos.
Når vi først er inne på dette med rikdom, så hører det med til historien at det er en krevende oppgave å dyrke frem kvalitetsnisperos. Nisperos må beskjæres på en spesiell måte om vinteren og den må høstes for hånd. Frukten tåler lite før den blir ødelagt, så den må under hele prosessen passes nøye på for ikke å bli skadet. Det er varsomme hender som tar hånd om nisperosen.
Mange bruksområder
Det heter seg i naturmedisinens verden, at store mengder nisperos kan ha en viss bedøvende effekt. Nisperosfrøene skal hjelpe mot vond hals og skal være til hjelp om man har fordøyelsesbesvær. Frukten inneholder godt med C-vitaminer, magnesium og kalium.
Det å spise den modne frukten er deilig siden den inneholder mye fruktsukker, men nisperos brukes til å lage gele, syltetøy, vin, likør og øl. Hermetisert nisperos er vanlig å få kjøpt i spanske dagligvareforretninger.
En moden nisperos skal være gul og fast i fruktkjøttet.
Japan er verdens største nisperosprodusent.