Spansk brød kan både være spennende og velsmakende. Denne brødoppskriften med durumhvete og chili er spenstig, og vil garantert gi deg en litt annen smaksopplevelse enn det som er vanlig på brødfronten.
Enkelt | 2 timer 45 minutter | Serveres til tapas og salater
Du trenger disse ingrediensene:
3 røde chili
2 grønne chili
2 gule paprika
1 ss olivenolje
1 pakke gjær
7 dl vann
1 ts alt
400 gr durumhvete
200 gr hvetemel
Hvetemel kan erstattes med 200 gr durumhvete, men da vil ikke brødet heve seg like godt og det blir ikke like luftig.
Gjør slik:
Kutt opp grønnsakene i som, korte strimler. Løs deretter opp gjæren i lunkent vann, tilsett oljen og saltet. Hell alle grønnsakene i bollen og mål opp begge hveteslagene, som spes i. Tilsett kun litt og litt hvete mens du rører rundt til deigen blir passe tykk. Kan justeres med litt ekstra mel.
Deigen skal heves i 1-1,5 time til ca. dobbelt størrelse. Legg over et vått kjøkkenhåndkle over bollen.
Når deigen er ferdig hevet, ta den ut av bollen og strø på litt durumhvete. Del deigen i tre like store stykker og form dem. Legg brødene opp på stekebrettet met bakepapir under. La brødrene ligge her for etterheving en halvtimes tid. Legg plastfolie over. Du kan med hell lage noen tynne snitt med en skarp kniv i deigen.
Sett deigen/brødene inn i stekeovnen på 220 grader med over og undervarme i ca. 30 minutter. Brødrene skal ha en gylden farge når der ferdige.
Mye proteiner
Durumhvete eller hardhvete er en hveteart med meget høyt proteininnhold. Denne typen hvete brukes i pastaproduksjon og i noe bakverk.
Som all annen hvete tilhører durumhvete grasfamilien. Durumhvete har utviklet seg fra emmerhvete, som stammer fra Midtøsten for 10-11 000 pr siden.
Daglig kosthold
Hvete er blant våre viktigste kulturplanter sammen med ris og mais. Hvete har altså stor betydning for verdens matforsyning. Hvete dyrkes på alle kontinenter. Det antas at om lag en tredjedel av verdens befolkning er avhengig av hvete i sitt daglige kosthold.
Hvete brukes også til fôr. De gangene at kvaliteten på hvete ikke oppnår kvalitet for baking, så ender opp i fjøsene.
I Norge har man importert såkalt hard hvete fra Nord-Amerika og Canada. Norsk kornproduksjon er beskyttet gjennom et tollbasert importvern, så det ligger i begrensinger i hvor mye som kan importeres. Norsk hveteproduksjon er uansett ganske ubetydelig i verdensmålestokk.
Stor betydning
Hvete er et eldgammelt kornslag. Arten oppstod i det sørvestlige Asia for over 12 000 år siden.
Det er betegnelsen på hvor fysisk hardt hvetekornet er som gir rett til den enkelte betegnelse. Durumhvete er den hardeste arten. Forskjeller i hardhet henger sammen med ulik binding mellom protein og stivelseskorn i inne i cellene. Dette fører til større eller mindre grad av skadd stivelse når kornet males. Melpartiklene er også annerledes. Dette får stor betydning for melets bakeegenskaper og vannopptakelse.