Dagens norske ferieturister og ”klimaflyktninger” er ikke de første som har vært med å sette sitt preg på Spania. Det var mange før oss, som skapte forretningsvirksomhet og tette bånd til landet i sør. Disse var tema i vårens siste kulturkveld i Sjømannskirken i Torrevieja.
Av Per Arne Skramstad
Spania og vi – ”Nordmenn før oss” er tittelen på en ny bok fra Bærums-paret Knut Hermundstad Aukrust og Dorte Skulstad. Paret med tilknytning til Universitetet i Oslo har gitt ut to bøker om Spania tidligere. Nå tar de for seg båndene mellom Norge og Spania fra tidlige tider. I Sjømannskirken fikk de gi et resyme av den fyldige boka.
”Nordmenn før oss” er basert på ni fortellinger, den første går helt tilbake til vikingetiden. Men det som sto i fokus under foredraget på kulturkvelden tirsdag var fire av kapitlene, som handler om fire sterke forretningsmessige bånd mellom landene. Det handler om klippfisk, trelast, skipsfart og appelsiner.
På 1800-tallet var det et kappløp om råstoffer og markeder, og noen nordmenn så nye muligheter i Spania. Bacalaoen ble til stor velsignelse for mange norske handelsmenn, som så mulighetene. I Norge handlet alt om tørrfisk, men det var klippfisk som ble den store eksportartikkelen. Selv om det var Kristiansund og Ålesund som satset først, kom også flere bergenske kjøpmenn til å sette sitt preg på de nordlige delene av Spania. Bilbao ble selve knutepunktet for handelen.
Med fisken kom også trelast – og den naturlige returlasten fra Spania til Norge ble appelsiner.
Aukrust/Skulstad fortalte om flere kjente norske navn som skapte sine formuer i Spania, og om norske bedrifter som satte sitt preg på spanske byer. Fortsatt er det mange etterkommere etter disse nordmennene i Spania.