Norsk-svenske Anne-Kristin Føsker har nylig gitt ut boken ¨Grensen er nådd¨ på Calidris forlag i Sverige. I boken avslører hun hvordan hennes egen far, Leif Føsker, jobbet som dobbeltagent under den andre verdenskrigen og reddet livet til flere hundre jødiske flyktninger.
-Min far ønsket egentlig aldri å snakke om sin rolle under krigen. Han var ingen skrytepave og var sparsom med å fortelle at han hadde hjulpet så mange jøder, forteller datteren til en av Norges ukjente krigshelter.
Krigsinnsats
Ifølge Anne-Kristin Føsker ønsket er forlag allerede på 70-tallet å skrive om hennes fars utrolige historie.
-Vi i familien har hele tiden visst at far hjalp folk over grensen til Sverige, men før jeg selv startet å gjøre litt research hadde vi aldri forstått omfanget av min egen fars krigsinnsats. Nå, vel 20 år etter min fars død, mener jeg det er på høy tid at sannheten om hvordan han sammen med kameraten Henrik Olsen reddet 400 jødiske flyktninger i tillegg til norske agenter, kurerer og motstandsfolk kommer frem.
Rett etter at krigen startet søkte Leif Føsker seg til politiet i det tyskokkuperte Norge og det var her han ble kjent med bokens andre hovedperson, Henrik Olsen. Etter politiskolen jobbet Føsker ved politiets trafikkavdeling og som SS-instruktør, mens kameraten Henrik Olsen ble utnevnt som sjåfør til politiminister Jonas Lie. Det ble starten på et livsfarlig dobbeltspill.
-Min far ble ansatt på trafikkavdelingen og kunne bevege seg forholdsvis fritt på dagtid. Dermed kunne han dra ut for å planlegge og innhente informasjon om ulike ting. Han stod også for bensinen ved å stjele rasjoneringskort og klarte på denne måten å lure unna mange tusen liter bensin fra tyskerne. Min fars dobbeltspill skulle vare til 1943, men da Gestapo sendte ut arrestordre på far ble familien raskt varslet og vi klarte heldigvis å unnslippe tyskerne ved ta oss over grensen til Sverige, avslører datteren.
Brenner for menneskers likerett
Anne-Kristin Føsker har drevet sitt eget konsulentfirma de siste 20 årene og jobber med lederutvikling i Norge. Hun har også sittet representert Sveriges Liberale parti i den svenske riksdagen.
-Dette er en bok om flyktningesmuglere, det var jo det de egentlig var. Krigsprofittører var det mange av, og drosjesjåfører i Norge kunne ta betalt 10.000 kroner for å kjøre flyktninger til svenskegrensen. Henrik Olsen og min far tok seg ikke betalt og er i mine øyne kjempehelter. Ikke bare var de i dobbelt fare siden de hadde fiender på begge sider i krigsdramaet som utspilte seg, men de bidro altså til å redde mange liv. Jeg brenner selv for alle menneskers likerett og denne boken er mitt bidrag til å skape en debatt rundt denne problematikken på, sier den tidligere riksdagspolitikeren.
Norges ukjente krigshelt har også en sterk tilknytning til Spania generelt, og Alfaz del Pi spesielt, og tilbrakte sine siste dager her.
-Min far var veldig glad i Spania og bodde på Belmonte fra 1978 til han døde i 1995. Han ligger dessuten begravet på gravlunden i Alfaz del Pi. Da han døde tok jeg min andel av arven og kjøpte meg et hus i Altea. Jeg tilbringer mye tid i Spania siden jeg både har hus og arrangerer kurs innen team-building her nede, og synes det er morsomt at min far har en tilknytning til Alfaz del Pi, avslutter den engasjerte forfatteren.